Dlatego w te dni przygotowujemy dania, które zachwycą naszych gości walorami kulinarnymi, jak i efektowną prezentacją. Co zatem przyrządzić, by nadać tym świętom niezwykły smak? Bonduelle inspiruje do przygotowania pysznych i oryginalnych potraw, pełnych wartościowych warzyw.
Składniki:
- 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
- 125 g masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 500 ml śmietany kremówki 30-36%
- 300 g cytryn
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Kukurydzę miksujemy. W dużej misce ubijamy masło z 100g cukru na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania.
- Dodajemy zmiksowaną kukurydzę i mąkę na przemian z 250 ml śmietanki. Mieszamy do połączenia się składników.
- Ciasto wylewamy do natłuszczonej foremki 20 cm x 30 cm i pieczemy w 180 stopniach C przez około 30 minut. Studzimy.
- Jedną cytrynę kroimy w plasterki i gotujemy w 50 g cukru i 100 ml wody do chwili, aż plasterki staną się szkliste. Studzimy. 250 ml kremówki ubijamy na sztywno.
- Dodajemy skórkę otartą z cytryny i mieszamy. Kremem smarujemy ciasto i
dekorujemy plasterkami cytryny z syropu.