Ciasto kukurydziane z kremem cytrynowym

Boże Narodzenie to czas jedyny w swoim rodzaju, także pod względem kulinarnym. Trudno wyobrazić sobie te święta bez wyjątkowych smaków i aromatów, stanowiących nieodłączny element spotkań w gronie najbliższych.

 

Ciasto kukurydziane z kremem cytrynowym
Ciasto kukurydziane z kremem cytrynowym

Dlatego w te dni przygotowujemy dania, które zachwycą naszych gości walorami kulinarnymi, jak i efektowną prezentacją. Co zatem przyrządzić, by nadać tym świętom niezwykły smak? Bonduelle inspiruje do przygotowania pysznych i oryginalnych potraw, pełnych wartościowych warzyw.

Składniki:

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 300 g cytryn
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Kukurydzę miksujemy. W dużej misce ubijamy masło z 100g cukru na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania.
  2. Dodajemy zmiksowaną kukurydzę i mąkę na przemian z 250 ml śmietanki. Mieszamy do połączenia się składników.
  3. Ciasto wylewamy do natłuszczonej foremki 20 cm x 30 cm i pieczemy w 180 stopniach C przez około 30 minut. Studzimy.
  4. Jedną cytrynę kroimy w plasterki i gotujemy w 50 g cukru i 100 ml wody do chwili, aż plasterki staną się szkliste. Studzimy. 250 ml kremówki ubijamy na sztywno.
  5. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i mieszamy. Kremem smarujemy ciasto i
    dekorujemy plasterkami cytryny z syropu.