
Składniki
- 85 g cukru trzcinowego
- 85 ml soku pomarańczowego
- 3 nieobrane mandarynki pokrojone w cienkie plastry
- 3 łyżki masła (dodatkowo do wysmarowania formy)
- 190 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru pudru (dodatkowo do posypania mandarynek)
- 85 ml mleka
- 1 duże żółtko
- 3 duże białka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Syrop trzcinowy i bita śmietana do dekoracji
Sposób przygotowania
- Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Na patelni rozpuścić łyżkę masła, obficie posypać plastry mandarynek cukrem pudrem trzcinowym, karmelizować na maśle z obu stron.
- Ułożyć mandarynki na dnie tortownicy.
- Rozpuścić w rondlu 2 łyżki masła, odmierzyć 1 łyżkę i odstawić.
- Do rondla dodać 85 ml soku pomarańczowego i cukier trzcinowy, gotować do otrzymania masy o konsystencji karmelu.
- Gotowym sosem polać mandarynki.
- Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia.
- Do odłożonego masła dodać połowę cukru pudru trzcinowego, mleko, żółtko, wanilię i dobrze wymieszać.
- Masę dodać do mąki i dokładnie połączyć.
- Białka ubić na sztywno, następnie dodając stopniowo pozostały cukier ubijać dalej.
- Gotowe białka z cukrem delikatnie połączyć z ciastem.
- Ciasto wyłożyć na mandarynkach. Piec około 30-40 minut lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
- Po wyciągnięciu ciasto polać syropem trzcinowym i podawać z bitą śmietaną.