Drukarki 3D zrewolucjonizowały technologię i powoli podbijają świat. Technologia zmieniła branżę nie tylko wytwórczą. Po czasie rozszerzyła się także i na inne dziedziny, takie jak: medycyna, architektura i edukacja. Druk 3D daje nam rozwiązania, które kiedyś były niemożliwe do osiągnięcia. Niedługo, tę technologię będziemy mogli też i zjeść!
Ciasto z drukarki 3D
Już wkrótce te maszyny będą wykorzystywane w cukierniach do tworzenia ciast, podobnych do tych, które robi Dinara Kasko, szefowa kuchni z Ukrainy. Artystka kulinarna produkuje „desery z przyszłości”, których receptury są opracowywane we współpracy z naukowcami i architektami. Choć wyglądają, jak dzieła sztuki, są do jedzenia! Można być pewnym, że smakują jak tradycyjne, dobrze znane nam wypieki. Są wykonane z prostych składników, takich jak czekolada, mus, śmietana, owoce czy ciasto. Jednakże, przybierają tak fantastyczne formy. Nawet najbardziej wykwalifikowani cukiernicy nie są w stanie ich odtworzyć. Podejrzewa się, że drukarki 3D wkrótce staną się sprzętem AGD, który znajdzie się w każdej kuchni. Dzięki nim będziemy w stanie stworzyć każdy deser, na jaki tylko będziemy mieli ochotę! Pytanie tylko, jakie koszty z tym się wiążą… O tym dowiemy się za kilka lat, albo może i miesięcy…
Wyświetl ten post na Instagramie