Sezon na truskawki oficjalnie otwarty! Świetnie smakują same w sobie, czy posypane cukrem. Jednak jest to dobry moment, by trochę poeksperymentować z nimi. Świetnym pomysłem będzie przyrządzenie deseru, na bazie tych owoców. Deser bezowy z musem truskawkowym to ciekawy pomysł na wakacyjną ucztę ale i lekką przekąskę do pracy.
Składniki na deser bezowy z musem truskawkowym:
- 400 g twarożku kanapkowo – sernikowego Mój Ulubiony
- 2 żółtka
- 2 białka
- 100 g cukru drobnego
- 3 łyżki żelatyny lub agaru ( to roślinna wersja substancji żelującej)
- 250 g pokrojonych świeżych truskawek
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki pozostawić, aby miały temperaturę pokojową. Biały ser twarogowy i jajka nie mogą być zimne. Żółtka utrzeć z połową cukru, dalej ucierając dodawać twarożek.
- Żelatynę namoczyć z odrobinie zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Bardzo dokładnie połączyć z masą.
- Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać pozostały drobny cukier, powstałą bezę połączyć z masą. Dodać truskawki, wymieszać i przełożyć do pucharków lub szklanek (wedle uznania). Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
- Podawać udekorowane bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.