Rozwiązanie? Poznajcie proste przepisy na popularne fast-foody do przygotowania w Waszych kuchniach! Wyraziste w smaku, treściwie i bardzo dobrze doprawione – czas na coś pysznego!
Domowy kebab z sosem czosnkowym
Składniki:
- filet z kurczaka – 200g
- przyprawa do kebabu – 1 łyżka
- sałata – 4 liście
- pomidor – 1 szt.
- cebula czerwona – 1 szt.
- frytki do pieczenia w piekarniku – 1 garść
- olej – 1 łyżka
- bułka do kebabu – 2 szt.
- sos czosnkowy Tarsmak
Sposób przygotowania:
- Filety z kurczaka dokładnie natrzeć przyprawą i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia.
- Przekrojoną bułkę wstawić do rozgrzanego piekarnika razem z frytkami, żeby się podpiekły (bułkę wyciągamy trochę szybciej).
- Ostudzonego fileta kroimy w paseczki, ponownie podsmażamy na patelni i umieszczamy razem z pokrojonymi warzywami i upieczonymi frytkami w bułce.
- Zawartość bułki polewamy obficie sosem czosnkowym Tarsmak.
Panierowane podudzia z kurczaka z sosem piri-piri
Składniki:
- podudzia z kurczaka – 4 szt.
- sól, pieprz, papryka słodka do smaku
- mąka – 2 łyżki
- jajko – 2 szt.
- bułka tarta
- płatki kukurydziane
- olej
- sos piri-piri Tarsmak
Sposób przygotowania:
- Podudzia doprawić solą, pieprzem, papryką i odstawić do lodówki na parę godzin.
- Opanierować w mące, jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z płatkami w równych proporcjach.
- Tak przygotowane usmażyć w rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor. Smażenie nie powinno być zbyt szybkie (ok. 15 minut), aby mięso zdążyło dojść przy kości.
- Podawać z sosem piri-piri Tarsmak.
Smacznego!