Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- 500 g mąki
- 35 g drożdży
- 300 ml wody
- 4 pomidory
- 2 łyżki Mieszanki ziół i przypraw Włoskiej z suszonymi pomidorami Knorr
- 1 łyżeczka Przyprawy suszone pomidory z czosnkiem Knorr
- 50 ml oliwy z oliwek
- 6 łyżek krojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżka cukru
- 1 pęczek świeżego oregano
- 1 łyżeczka soli morskiej
Sposób przygotowania:
- Do miski miksera wrzuć drożdże, wsyp cukier, sól i przyprawy, a następnie wlej wodę.
- Podgrzewaj wszystko przez 2 minuty.
- Dodaj krojone pomidory z puszki i oliwę z oliwek.
- Mieszaj wszystko dokładnie przez minutę.
- Do miksera wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto przez około 3 minuty.
- Gotowe ciasto wyjmij z maszyny i posyp odrobiną mąki. Masę wyrabiaj jeszcze przez chwilę w dłoniach i włóż do miski.
- Ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Pomidory pokrój na małe części.
- Blachę do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek. Połóż na nią ciasto i rozgnieć je palcami, aby powstały lekkie dołki.
- Masę skrop oliwą z oliwek oraz poukładaj części pomidorów.
- Na koniec posyp całość przyprawami.
- Focaccie piecz przez około 25 minut. Danie serwuj w towarzystwie świeżych ziół.