Focaccia z pomidorami

Jeśli chcecie pokazać bliskim podczas przyjęcia, jak zabrać się za dietę wegetariańską, podajcie focaccie z pomidorami!

Focaccia z pomidorami

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 35 g drożdży
  • 300 ml wody
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki Mieszanki ziół i przypraw Włoskiej z suszonymi pomidorami Knorr
  • 1 łyżeczka Przyprawy suszone pomidory z czosnkiem Knorr
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 6 łyżek krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 pęczek świeżego oregano
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Sposób przygotowania:

  1. Do miski miksera wrzuć drożdże, wsyp cukier, sól i przyprawy, a następnie wlej wodę.
  2. Podgrzewaj wszystko przez 2 minuty.
  3. Dodaj krojone pomidory z puszki i oliwę z oliwek.
  4. Mieszaj wszystko dokładnie przez minutę.
  5. Do miksera wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto przez około 3 minuty.
  6. Gotowe ciasto wyjmij z maszyny i posyp odrobiną mąki. Masę wyrabiaj jeszcze przez chwilę w dłoniach i włóż do miski.
  7. Ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  8. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Pomidory pokrój na małe części.
  9. Blachę do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek. Połóż na nią ciasto i rozgnieć je palcami, aby powstały lekkie dołki.
  10. Masę skrop oliwą z oliwek oraz poukładaj części pomidorów.
  11. Na koniec posyp całość przyprawami.
  12. Focaccie piecz przez około 25 minut. Danie serwuj w towarzystwie świeżych ziół.