Poranny posiłek jest zazwyczaj komponowany na bazie czterech grup produktów: wędlin,
pieczywa jasnego i ciemnego oraz sera żółtego.
Kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem w marynacie ze śliwek kalifornijskich
2 porcje, czas przygotowania: 35 minut+ czas marynowania
Składniki:
- ½ szklanki śliwek kalifornijskich
- 4 kromki ciemnego pieczywa pełnoziarnistego
- kolendra i kumin
- starty imbir
- pierś z indyka
- czosnek
- masło
Sposób przygotowania:
- Kolendrę i kumin krótko prażymy na suchej patelni, aż ziarenka zaczną pachnieć. Następnie ucieramy je w moździerzu, dodajemy sól, pieprz i kurkumę. Mieszanką nacieramy pierś z indyka i odkładamy do lodówki. Śliwki i starty imbir zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aż śliwki zmiękną na 15 minut.
- Do rękawa do pieczenia przekładamy indyka, zalewamy płynem spod śliwek i dorzucamy owoce. Całość można wstawić do lodówki na noc, żeby się zamarynowała.
- Następnie wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
- Śliwki na pastę zalewamy wodą, krótko podgrzewamy i odcedzamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z ketchupem, sosem sojowym i pieprzem dodajemy do śliwek. Miksujemy blenderem na pastę.
- Kromki pieczywa smarujemy masłem, układamy listki sałaty, na to plaster pieczeni z indyka. Całość smarujemy 1-2 łyżeczkami pasty i przykrywamy druga kromką pieczywa.
Przepis autorstwa Mariety Mareckiej