Występują w trzech kolorach: białym, fioletowym i zielonym, z których każdy charakteryzuje inny smak. Za ich jedyną „wadę” uznać można krótki czas, w którym dostępne są na straganach – sezon na szparagi trwa bowiem tylko kilka tygodni – począwszy od maja, do końca czerwca. Najchętniej jadamy je w towarzystwie jajka sadzonego lub po benedyktyńsku. Jednak w maju i czerwiecu polubiliśmy tradycję grillowania, i w tej formie też często je przyrządzamy. Jak jednak urozmaicić grillowane szparagi?
By smakowały jeszcze lepiej, możemy je połączyć np. z serem cheddar:
Grillowane szparagi z cheddarem
Składniki:
- 12 szparagów
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo – ziołowego Knorr
- 1 szklanka startego sera cheddar
- 100 g pieczarek
- Pół cytryny
- 0,2 łyżeczki soli
- pieprz
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek oliwy
Sposób przygotowania:
- Oczyść szparagi i na 3 minuty wrzuć je do wrzątku, a następnie włóż do wody wypełnionej kostkami lodu. Po chwili, wyciągnij je z wody i dokładnie odsącz.
- Wymieszaj: sok z cytryny, oliwę i wodę, razem z Sosem sałatkowym koperkowo – ziołowym Knorr, który znakomicie dopełni smak gotowego dania.
- Pokrój pieczarki w plasterki i zalej je przygotowanym sosem.
- Szparagi wrzuć na ruszt i piecz do momentu, aż ukażą się na nich ciemniejsze paski. W tym czasie wyściel pergaminem blachę i połóż na nią zgrillowane szparagi, które na koniec posyp startym wcześniej serem cheddar. Tak przygotowane danie zapiekaj do chwili, aż ser się rozpuści. Szparagi podawaj wraz z sałatką z pieczarek.