Jajko zapiekane w bułce

Bułka i spółka, czyli jajko, camembert i konfitura z czerwonej cebuli zapiekane w bułce

jajko-w-bulce

Żeby nie było nudno i monotonnie to proponujemy jajko w bułce w sam raz na pyszne śniadanko.

Składniki:

  • Bułka
  • jajko
  • cebula
  • cukier
  • ocet
  • sól i pieprz do smaku
  • ser
  • bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotowujemy konfiturę: w rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę.
  2. Dusimy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy cukier i ocet, mieszamy dokładnie i podgrzewamy, aż ocet się zredukuje i masa zgęstnieje. Solimy według uznania, odstawiamy.
  3. Odcinamy wierzch bułek, wydrążamy nadzienie, nie uszkadzając ścianek i spodu. Na spodzie każdej bułki kładziemy po ½ łyżki karmelizowanej cebuli, a boki wyściełamy serem. Wbijamy po jajku, doprawiamy.
  4. Bułeczki pieczemy w 180°C przez 15-20 minut, do ścięcia białka jajka (po kwadransie najlepiej sprawdzić, czy jajko jest gotowe).
  5. Po wyjęciu z piekarnika na wierzch nakładamy pozostałą konfiturę cebulową, ozdabiamy bazylią, podajemy.

 

Przepis i zdjęcie: Ania Włodarczyk

źródło: kukbuk.com.pl