Żeby nie było nudno i monotonnie to proponujemy jajko w bułce w sam raz na pyszne śniadanko.
Składniki:
- Bułka
- jajko
- cebula
- cukier
- ocet
- sól i pieprz do smaku
- ser
- bazylia
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotowujemy konfiturę: w rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę.
- Dusimy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy cukier i ocet, mieszamy dokładnie i podgrzewamy, aż ocet się zredukuje i masa zgęstnieje. Solimy według uznania, odstawiamy.
- Odcinamy wierzch bułek, wydrążamy nadzienie, nie uszkadzając ścianek i spodu. Na spodzie każdej bułki kładziemy po ½ łyżki karmelizowanej cebuli, a boki wyściełamy serem. Wbijamy po jajku, doprawiamy.
- Bułeczki pieczemy w 180°C przez 15-20 minut, do ścięcia białka jajka (po kwadransie najlepiej sprawdzić, czy jajko jest gotowe).
- Po wyjęciu z piekarnika na wierzch nakładamy pozostałą konfiturę cebulową, ozdabiamy bazylią, podajemy.
Przepis i zdjęcie: Ania Włodarczyk
źródło: kukbuk.com.pl