Kiełbaski z pesto z liści rzodkiewki trzeba przygotować wcześniej.
Wiosna to festiwal kolorowych, pachnących nowalijek. Pięknie skomponowane talerze cieszą oko i fantastycznie smakują. A co najważniejsze – dają energii, której tak bardzo potrzebujemy po długiej zimie. Warto poeksperymentować ze znanymi warzywami w nowej odsłonie, żeby zaskoczyć rodzinę i znajomych czymś pysznym. Boisz się, że to skomplikowane? Wcale nie! Często to, co najprostsze jest najsmaczniejsze, dlatego na grillu warto położyć tradycyjną kiełbasę, która jest bohaterem każdego grillowego przyjęcia. Jednak, by nie popaść w rutynę, można podać ją w nowej odsłonie w towarzystwie sezonowych warzyw. Jednym z pomysłów może być zaserwowanie np. kiełbasek śląskich marki Konspol z pesto liści rzodkiewek.
Kiełbaski z pesto z liści rzodkiewki
Składniki:
– 2 mini bagietki lub bagietka
– 4 kiełbaski śląskie marki Konspol
– 1 pomidor
– cebula
– 3 łyżki majonezu
– kilka liści sałaty
– pęczek rzodkiewek
– garść pestek słonecznika
– oliwa z oliwek
– ząbek czosnku
– jogurt naturalny
Przyprawy:
– sól
– pieprz
– słodka i ostra papryka
– zioła prowansalskie i inne ulubione przyprawy
Przygotowanie
Pieczone rzodkiewki i pesto trzeba przygotować wcześniej. Zacznij od odcięcia liści
rzodkiewki, umyte przełóż do blendera, dopraw solą i pieprzem. Na suchej patelni upraż
ziarna słonecznika. Jak będą miały złoty kolor, przełóż do blendera, dodaj dwie łyżki oliwy.
Wszystko zblenduj na gładką masę. Jeżeli trzeba, dodaj więcej oliwy.
Rzodkiewki, umyj i przekrój na pół. Włóż do naczynia żaroodpornego, dopraw solą i
pieprzem, skrop oliwą, dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 10 min. Mamy gotowe dodatki, można więc przygotować kiełbaski. Grilluj je aż się zrumienią. Przekrój bagietkę, ale tylko z jednej strony. Posmaruj dolną część pesto a drugą majonezem. Włóż kiełbaskę, porwane na mniejsze kawałki liście sałaty, pieczone rzodkiewki, krążki cebuli i pomidora i gotowe.