
Składniki:
- 250 g pietruszki – korzeń,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 szalotki,
- 1 płaska łyżeczka kurkumy,
- 1 płaska łyżeczka curry,
- 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka),
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 2 łyżki sezamu czarnego,
- duże marynowane kapary z ogonkiem,
- 150 ml wody.
Sposób przygotowania:
- W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojoną w plastry obraną pietruszkę.
- Mieszamy i krótko przesmażamy.
- Dodajemy kurkumę, curry, zalewamy 50 ml wody, mieszamy i dusimy chwilkę pod przykryciem.
- Następnie dolewamy 100 ml wrzącej wody i gotujemy do momentu, aż pietruszka będzie zupełnie miękka.
- Następnie wlewamy mleczko kokosowe, podgrzewamy i miksujemy całość za pomocą blendera na krem.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby dolewamy trochę wrzącej wody.
- Sezam prażymy na suchej patelni, dzięki temu będzie bardziej chrupiący.
- Krem podajemy z kapary, a wierzch posypujemy sezamem.
Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Panią Monikę Lemko i został wyróżniony w ramach konkursu: Wygraj designerski czajnik, blender ręczny lub toster z linii Electrolux Expressionist Collection!
