
Szczęśliwy dzień warto zakończyć równie udaną kolacją. Z przepisem na pyszne lasagne z cukinią sukces mamy w kieszeni. Kawałkom cukinii w takim wydaniu nie oprze się nawet największy niejadek. Cukinia jest dobra na każdą uroczystość i bez okazji. Warzywo pasuje praktycznie do wszystkich dań, dlatego nie może go zabraknąć w jesiennym menu. Sezonowy zawrót głowy w pełni!
Składniki:
- 9 płatów makaronu lasagne
- 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
- opakowanie Rodzinnego Fix Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami Knorr
- czerwona papryka
- marchewka
- 1 cukinia
- cebula
- puszka pomidorów pelatti
- 75 g sera parmezan
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml śmietany
- 150 g sera żółtego
Lasagne z cukinią – sposób przygotowania:
- Paprykę oraz cukinię pokrój w kosteczkę o wymiarach ok. 1 x 1 cm. Czosnek i cebulę drobno posiekaj, następnie zetrzyj na tarce oba sery oraz marchewkę.
- W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, cebulę i marchew. Smaż, do momentu, gdy warzywa zaczną się rumienić oraz dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso będzie zupełnie suche.
- Następnie wlej puszkę pomidorów, pół szklanki wody oraz Rodzinny Fix Knorr. Do powstałego sosu dodaj paprykę oraz cukinię. Całość gotuj razem jeszcze przez 2-3 minuty.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylej niewielką ilość sosu i ułóż na nim płaty makaronu. Następnie nałóż warstwę sosu, po czym na nowo ułóż płaty makaronu. Czynność powtórz, tworząc jedną lub dwie makaronowe warstwy.
- Lasagne polej z wierzchu śmietaną, posyp obficie serem i piecz w nagrzanym do 180 ⁰C piekarniku przez ok. 20 minut.
Sprawdź również: Jak dobrać makaron do potrawy?