Opłucz go dokładnie przed podaniem, a następnie osusz. Przekrój pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, a cząstki pomarańczy obierz z błonek. Kupując pomarańcze, wybieraj te ciężkie – będzie to oznaczało, że są soczyste.
Sałatka ze szpinakiem i pomarańczą to świetny wybór na drugie śniadanie lub kolację:
Składniki:
- szpinak baby
- pomarańcza
- 125 g mozarelli light
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 70 g pomidorów suszonych na słońcu
- łyżka podprażonych orzeszków pinii
- Sos sałatkowy włoski Knorr
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Szpinak umyj i osusz. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki i usuń błonki. Suszone pomidorki pokrój w paski, mozzarellę w kostkę.
- Orzechy podpraż na patelni.
- Sos wykonaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski, polej sosem i posyp orzeszkami.