Nowa piramida zdrowego żywienia
Postęp w medycynie i naukach o żywieniu
Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej znacznie różni się od swojej poprzedniczki z 2009 roku. Zmiany są wyrazem postępu w medycynie i naukach o żywieniu człowieka.
Największa...
Zadbajmy o zdrowie zimą – jedzmy ryby
Jedzenie w tym okresie powinno być przede wszystkim bogate w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi m.in. ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, jakie ryby należy, a jakich nie należy...
Mężczyzna może wspomóc swoją partnerkę w odchudzaniu
Najważniejsze co mężczyzna może zrobić dla swej ukochanej to okazać zrozumienie dla jej decyzji o odchudzaniu. Nawet jeśli jej nie popiera. Nie powinien negować chęci zmiany wyglądu. U podstaw decyzji o odchudzaniu leży wiele...
Brokuły – dobre na muskuły
Sportowcy powinni często sięgać po te niezwykle cenne warzywa, zawartych w nich aktywnych składników nie da się zastąpić żadnymi suplementami diety. Brokuły stały się popularne po 1920 roku, kiedy to w Stanach Zjednoczonych zaczęto je...
Zimowe śniadanie na medal!
Podczas zimowych szaleństw organizm będzie potrzebować jednak więcej energii niż zazwyczaj. Korzystnie jest zadbać o nią już podczas śniadania. Jak je prawidłowo skomponować? Na to pytanie odpowiadają eksperci kampanii "Poznaj się na tłuszczach!".
Zastrzyk energii...
Tłusty czwartek – kilka wskazówek eksperta
Dlatego zanim sięgniemy po kolejną porcję tłusto-czwartkowych przekąsek, warto wiedzieć:
Ile kalorii spożywamy z jednym pączkiem i innymi tego typu przekąskami?
Jakie tłuszcze dostarczamy do organizmu wraz z pączkiem?
Na jakich tłuszczach powinniśmy je smażyć?
Na ile pączków...
Moda na surowe jedzenie – dieta raw food
Pierwsze wzmianki na jej temat znajdziemy w notatkach, pochodzących z końca XIX wieku, szwajcarskiego doktora medycyny Maximiliana Bircher-Bennera. Dzisiaj dieta raw ma coraz więcej swoich zwolenników, również w Polsce. Na czym dokładnie polega? Czy...
Indeks glikemiczny – czy warto go znać
Parametr ten określa szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu w porównaniu do wzrostu, jaki następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów, ale w postaci czystej glukozy. Czy warto zaprzyjaźnić się...
Poznaj 5 przepisów dla sportowca, diabetyka, alergika i celiaka
Chrupiące płatki z dodatkiem owoców i bakalii to uniwersalna mieszanka dla wszystkich, nawet dla osób na restrykcyjnych dietach. Musli może jednak także służyć konkretnym celom dietetycznym. Sekret tkwi w umiejętnym dobieraniu składników.Kiedy musimy odmawiać...
Norwedzy mówią nie kwasom tłuszczowym trans – a jak mogą się przed nimi bronić...
W Polsce żywieniowcy także alarmują, by unikać produktów z dużą zawartością kwasów tłuszczowych trans, jednak rodzimi konsumenci mają utrudnioną sytuację. W świetle polskiego prawa producenci nie mają obowiązku umieszczać na opakowaniu informacji o kwasach...
Jednodniowy czy z dłuższym terminem przydatności? Każdy sok jest równy!
A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia jest źródłem tych samych witamin i substancji odżywczych, które były w warzywach i...
Jak ograniczyć spożycie cukru?
Czytaj więcej… etykiet! W 2016 niech to będzie twoja podstawowa lektura. Nie wkładaj do koszyka żadnych produktów, w których składzie cukier zajmuje jedno z pierwszych trzech miejsc. Kolejność składników oddaje ich proporcjonalną zawartość w...
Noworoczne odchudzanie krok po kroku
Badania wykazują, że najpopularniejszym postanowieniem czynionym 1 stycznia jest utrata wagi. Niestety, aż 75% z nas porzuca ambitne zamierzenia już w przeciągu pierwszego tygodnia. O tym, jak ulotne są noworoczne postanowienia, przekonał się niemal...
Nastolatki i dieta, czyli czy powinniśmy odchudzać nasze dzieci
Jak wynika z badania HBSC koordynowanego przez Instytut Matki i Dziecka(1), odsetek młodych osób z rozpoznaniem nadwagi i otyłości zmniejszył się w porównaniu z rezultatami tego samego badania sprzed czterech lat.
Według aktualnej analizy HBSC,...
Przygotuj się na sezon zimowy. Witaminy, które poprawią kondycję skóry
W trakcie sezonu zimowego skóra jest narażona na negatywne działanie rozmaitych czynników zewnętrznych. Największym zagrożeniem są wysokie amplitudy temperatur, które sprawiają, że staje się ona sucha i podrażniona. W jaki sposób przygotować skórę do...