DIETA

W medycynie i kuchni słowo dieta określa sposób odżywiania się człowieka, uwzględniający dobór ilościowy i jakościowy produktów spożywczych i sposób ich przyrządzania. W czasach całego mnóstwa tak zwanego „jedzenia śmieciowego” diety odgrywają coraz większą rolę. Zwiększa się nasza świadomość i nie chcemy jeść byle czego. Odpowiedni dobór składników, umiejętne łączenie produktów, racjonalne, zdrowe odżywianie – to jest teraz w modzie.

Z czym podają kaszę polskie mamy?

0
W Polsce dostępnych jest kilka rodzajów kaszy – gryczana, jęczmienna, kukurydziana, jaglana, kuskus, owsiana czy manna. Każda z nich wyróżnia się innymi właściwościami odżywczymi oraz walorami kulinarnymi. Bez względu jednak na jej rodzaj –...
Jak zwalczyć nadwagę

Jak stracić zbędne kilogramy nie tracąc zdrowia

0
Czas krytycznych niekiedy spojrzeń w lustro gdzie przybyłe fałdki odciskają się bezlitośnie tu i ówdzie. Nadmierne przybieranie na wadze jest zmorą wielu kobiet, ale nie tylko. Problem dotyczy dziś niemal wszystkich, bo otyłość stała...

Superfoods? A co to takiego?

0
Superfood - z czym to się je? Superżywność, czyli kalka językowa z angielskiego (superfoods), to nic innego jak określenie nieprzetworzonych produktów pochodzenia naturalnego, zawierających bardzo duże ilości protein, witamin, enzymów,  minerałów i przeciwutleniaczy i tym...

Alergik w restauracji, czyli jak najeść się do syta, nie narażając przy tym zdrowia

0
Z informacji zawartych w raporcie „Diety Polaków” wynika, że w ubiegłym roku jedna czwarta Polaków zdecydowała się na wyłączenie z diety niektórych produktów. Najczęściej podawanym uzasadnieniem była dbałość o sylwetkę i wagę, ale prawie...

Dlaczego nie chudniesz, pomimo że katujesz się dietami. Tu znajdziesz odpowiedź!

0
- Najczęstsze zasady, które stosujemy i które nie zawsze są rozsądne, to na przykład całkowita eliminacja węglowodanów i tłuszczy – mówi newsrm.tv Alicja Kalińska, doradca żywieniowy SetPoint. Z naszej diety wyrzucamy wszystkie produkty, które pochodzą...

Czego nie powinnaś jeść, jeśli cierpisz na AZS lub łuszczycę!

0
Dieta w AZS - Wprowadzając kilka ograniczeń w stosunku do żywienia, możesz znacząco poprawić stan skóry.Zwracając się do lekarza z problemem suchej skóry, zazwyczaj możemy się spodziewać, że zostaną nam przepisane specjalne kremy (tzw....

Nie marnuj żywności! Co robić, by nie wyrzucać jedzenia

0
Światowy Dzień Żywności, przypadający 16 października, jest doskonałą okazją, by zastanowić się nad własnym niechlubnym udziałem w tych statystykach oraz podjąć starania do zmiany tego stanu rzeczy. Masowy problem marnowania żywności Niemal 1/3 Polaków przyznaje się...

Jesteś na diecie i brakuje Ci motywacji? Doradzamy jak się nie poddawać!

0
Czego brakuje najbardziej w walce z chorobą? – Wiedzy i motywacji – mówi Konrad Gaca, ekspert ds. leczenia otyłości - Bez silnej, codziennej motywacji podczas każdego etapu procesu odchudzania, trudno osiągnąć i utrzymać efekty....

Eksperci o dobrych i złych nawykach żywieniowych Polaków. Co jemy na śniadanie?

0
Przeprowadzone wśród polskich mam badanie wykazało, że śniadanie jada się w aż 96% domów, w których są dzieci w wieku 3-12 lat. To bardzo zdrowy zwyczaj. Niestety dalsza część badania pokazała, że aż w...

Oczyszczanie organizmu po wakacjach – zjedz zupę!

0
Wypowiedź: Monika Honory, specjalistka ds. żywienia oraz autorka nowatorskiej diety.- Dla mnie takim sposobem na przygotowanie organizmu jest jedzenie rzeczy gotowanych, półpłynnych. Co to może być?  Nic innego jak nasza smaczna, polska tradycyjna zupa. –...

Kiepska przemiana materii – prawdziwy problem, czy legenda?

0
Po części jest to prawdą, ale po dziś dzień liczni badacze co rusz wysuwają nowe teorie i zaprzeczają sobie nawzajem. Jak zatem wygląda sprawa z naszym metabolizmem? Czym jest przemiana materii? Przemiana materii, czyli inaczej metabolizm,...

Zdrowe jelita = bezpieczna ciąża – daj swojemu dziecku dobry start

0
Dbaj o mikroflorę w ciąży Mikroflora jelitowa dziecka zaczyna się kształtować w momencie porodu. Z aktualnych badań wynika jednak, że bakterie jelitowe kobiety ciężarnej mają bezpośredni wpływ na późniejszy profil bakterii jelitowych dziecka.Najbardziej pożądany...

Kasza na talerzu przedszkolaka

0
O tym, jak ważne jest włączenie pełnowartościowej kaszy do codziennego menu przedszkolaka oraz o sposobach jej podania powie Katarzyna Foszner – ekspertka ds. żywienia kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na...

Sezonowe źródła witamin – te warzywa jedz póki czas!

0
Jagodowy sposób na bóle brzucha Te niewielkie, fioletowe kuleczki są prawdziwym ukojeniem dla chorych na zatrucie pokarmowe. Dzięki witaminom C, PP, E, B1, B2 i licznym składnikom mineralnym i antocyjanom - barwnik w jagodach, łagodzą bóle...

Podstawy zdrowego żywienia, które musisz znać

0
Każdego dnia powinniśmy dbać o to, żeby na naszych talerzach znajdowały się produkty z różnych grup żywieniowych, w odpowiednich proporcjach, tak by cała gama zawartych w nich składników odżywczych trafiła do naszego organizmu. Dzięki...

Ciekawe tematy

Uroda

Ultradźwiękowe oczyszczanie skóry głowy – bo piękne włosy rosną tylko, kiedy...

0
Bylibyście zdziwieni widząc ten obraz po raz pierwszy dużym powiększeniu, w trychokamerze! Zwłaszcza, jeśli nigdy w życiu nie robiliście takiego oczyszczania w gabinecie kosmetologicznym...

Polecane