Z czym podają kaszę polskie mamy?
W Polsce dostępnych jest kilka rodzajów kaszy – gryczana, jęczmienna, kukurydziana, jaglana, kuskus, owsiana czy manna. Każda z nich wyróżnia się innymi właściwościami odżywczymi oraz walorami kulinarnymi. Bez względu jednak na jej rodzaj –...
Jak stracić zbędne kilogramy nie tracąc zdrowia
Czas krytycznych niekiedy spojrzeń w lustro gdzie przybyłe fałdki odciskają się bezlitośnie tu i ówdzie. Nadmierne przybieranie na wadze jest zmorą wielu kobiet, ale nie tylko. Problem dotyczy dziś niemal wszystkich, bo otyłość stała...
Superfoods? A co to takiego?
Superfood - z czym to się je?
Superżywność, czyli kalka językowa z angielskiego (superfoods), to nic innego jak określenie nieprzetworzonych produktów pochodzenia naturalnego, zawierających bardzo duże ilości protein, witamin, enzymów, minerałów i przeciwutleniaczy i tym...
Alergik w restauracji, czyli jak najeść się do syta, nie narażając przy tym zdrowia
Z informacji zawartych w raporcie „Diety Polaków” wynika, że w ubiegłym roku jedna czwarta Polaków zdecydowała się na wyłączenie z diety niektórych produktów. Najczęściej podawanym uzasadnieniem była dbałość o sylwetkę i wagę, ale prawie...
Dlaczego nie chudniesz, pomimo że katujesz się dietami. Tu znajdziesz odpowiedź!
- Najczęstsze zasady, które stosujemy i które nie zawsze są rozsądne, to na przykład całkowita eliminacja węglowodanów i tłuszczy – mówi newsrm.tv Alicja Kalińska, doradca żywieniowy SetPoint. Z naszej diety wyrzucamy wszystkie produkty, które pochodzą...
Czego nie powinnaś jeść, jeśli cierpisz na AZS lub łuszczycę!
Dieta w AZS - Wprowadzając kilka ograniczeń w stosunku do żywienia, możesz znacząco poprawić stan skóry.Zwracając się do lekarza z problemem suchej skóry, zazwyczaj możemy się spodziewać, że zostaną nam przepisane specjalne kremy (tzw....
Nie marnuj żywności! Co robić, by nie wyrzucać jedzenia
Światowy Dzień Żywności, przypadający 16 października, jest doskonałą okazją, by zastanowić się nad własnym niechlubnym udziałem w tych statystykach oraz podjąć starania do zmiany tego stanu rzeczy.
Masowy problem marnowania żywności
Niemal 1/3 Polaków przyznaje się...
Jesteś na diecie i brakuje Ci motywacji? Doradzamy jak się nie poddawać!
Czego brakuje najbardziej w walce z chorobą? – Wiedzy i motywacji – mówi Konrad Gaca, ekspert ds. leczenia otyłości - Bez silnej, codziennej motywacji podczas każdego etapu procesu odchudzania, trudno osiągnąć i utrzymać efekty....
Eksperci o dobrych i złych nawykach żywieniowych Polaków. Co jemy na śniadanie?
Przeprowadzone wśród polskich mam badanie wykazało, że śniadanie jada się w aż 96% domów, w których są dzieci w wieku 3-12 lat. To bardzo zdrowy zwyczaj. Niestety dalsza część badania pokazała, że aż w...
Oczyszczanie organizmu po wakacjach – zjedz zupę!
Wypowiedź: Monika Honory, specjalistka ds. żywienia oraz autorka nowatorskiej diety.- Dla mnie takim sposobem na przygotowanie organizmu jest jedzenie rzeczy gotowanych, półpłynnych. Co to może być? Nic innego jak nasza smaczna, polska tradycyjna zupa. –...
Kiepska przemiana materii – prawdziwy problem, czy legenda?
Po części jest to prawdą, ale po dziś dzień liczni badacze co rusz wysuwają nowe teorie i zaprzeczają sobie nawzajem. Jak zatem wygląda sprawa z naszym metabolizmem?
Czym jest przemiana materii?
Przemiana materii, czyli inaczej metabolizm,...
Zdrowe jelita = bezpieczna ciąża – daj swojemu dziecku dobry start
Dbaj o mikroflorę w ciąży
Mikroflora jelitowa dziecka zaczyna się kształtować w momencie porodu. Z aktualnych badań wynika jednak, że bakterie jelitowe kobiety ciężarnej mają bezpośredni wpływ na późniejszy profil bakterii jelitowych dziecka.Najbardziej pożądany...
Kasza na talerzu przedszkolaka
O tym, jak ważne jest włączenie pełnowartościowej kaszy do codziennego menu przedszkolaka oraz o sposobach jej podania powie Katarzyna Foszner – ekspertka ds. żywienia kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na...
Sezonowe źródła witamin – te warzywa jedz póki czas!
Jagodowy sposób na bóle brzucha
Te niewielkie, fioletowe kuleczki są prawdziwym ukojeniem dla chorych na zatrucie pokarmowe. Dzięki witaminom C, PP, E, B1, B2 i licznym składnikom mineralnym
i antocyjanom - barwnik w jagodach, łagodzą bóle...
Podstawy zdrowego żywienia, które musisz znać
Każdego dnia powinniśmy dbać o to, żeby na naszych talerzach znajdowały się produkty z różnych grup żywieniowych, w odpowiednich proporcjach, tak by cała gama zawartych w nich składników odżywczych trafiła do naszego organizmu. Dzięki...