Łosoś w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze

Aromatyczna rybka z grilla!Łosoś w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze. Łosoś w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze

losos w cukini
Łosoś w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze

Dla miłośników ryb przygotować możemy smacznego i pachnącego – łososia. Z dodatkiem cukinii i… oscypka smakować on będzie wyśmienicie. Koniecznie trzeba tego spróbować!

Składniki:

  •     600 g fileta z łososia bez skóry
  •     3 łyżki ketchupu łagodnego
  •     2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  •     1 sztuka cukinii
  •     kilka gałązek pomidorów koktajlowych
  •     3 łyżki octu jabłkowego
  •     3 łyżki brązowego cukru
  •     szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Łososia pokrój w kwadraty 6×6 cm. Ser pokrój w grubsze plastry. Cukinię pokrój w bardzo cienkie plastry, oprósz solą i odstaw na bok, aby cukinia zmiękła.
  2. Miękką cukinię opłucz w zimnej wodzie usuwając nadmiar soli. Każdy plaster cukinii wysusz odciskając go w papierowym ręczniku.
  3. Przygotuj glazurę – w tym celu w garnku skarmelizuj cukier, dodaj ocet następnie dodaj do niego ketchup Hellmann’s i Przyprawę do grilla Knorr. Całość gotuj 1-2 minuty aż glazura zgęstnieje. Odstaw ją na bok, aby wystygła.
  4. W marynacie obtocz rybę i odstaw ją do zamarynowania na 5 minut.
  5. Na desce rozłóż na krzyż plasterki cukinii, na środku połóż kawałek łososia, na nim ułóż ser i całość zawiń w cukinię.
  6. Rybę grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 20 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając i smarując pozostałą marynatą. Obok ryby ułóż gałązki pomidorów koktajlowych delikatnie posmarowanych oliwą i oprószonych pozostałą Przyprawą do grilla Knorr.