Cierpki smak serniczków to zasługa sera koziego i soku z limonki. Nuta ziela angielskiego i kokosu w cieście oraz sos karmelowy z gujawą dodają im tropikalnego aromatu.
Cierpki smak serniczków to zasługa sera koziego i soku z limonki. Nuta ziela angielskiego i kokosu w cieście oraz sos karmelowy z gujawą dodają im tropikalnego aromatu.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 35 minut
Chłodzenie w lodówce: 1 godzina
Ciasto:
1/2 szklanki migdałów w słupkach, uprażonych
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki Kamis Ziele angielskie
2 łyżki wiórków kokosowych, uprażonych
2 łyżki masła, stopionego
Masa sernikowa:
170 g sera śmietankowego (3/4 opakowania), rozmiękczonego
170 g sera koziego (chévre), rozmiękczonego
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko jajka
1/4 szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki Kamis Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
utarta skórka z 1 limonki
Sos karmelowy z gujawą:
3/4 szklanki cukru
6 łyżek masła, pokrojonego na kawałki
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/4 szklanki galaretki z gujawy
1/4 łyżeczki Kamis Ziele angielskie
1. Delikatnie natrzyj masłem i posyp mąką 4 naczynia do zapiekania (mieszczące 3/4 szklanki). Wyłóż spód naczyń krążkami z papieru do pieczenia. Połóż naczynia na blasze do pieczenia. Odstaw.
2. Aby przygotować ciasto, włóż migdały, cukier i ziele angielskie do robota kuchennego i rozdrobnij. Dodaj kokos i masło; wymieszaj w robocie kuchennym. Rozdziel równo do naczyń do zapiekania. Dokładnie wyrównaj ciasto na dnie naczyń.
3. Aby przygotować masę sernikową, włóż wszystkie składniki do czystego robota kuchennego. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy, ocierając ścianki, jeżeli to konieczne. Rozdziel równo do naczyń do zapiekania.
4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 25 minut lub aż serniczki lekko urosną i środki będą prawie ścięte. Schłodź na blasze odstawionej w bezpieczne miejsce. Przykryj. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę, aż serniczki dobrze się schłodzą.
5. Aby przygotować sos karmelowy z gujawą, włóż masło i cukier do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu. Gotuj, mieszając trzepaczką przez 6 do 7 minut lub aż sos zmieni kolor na bursztynowy. Ostrożnie dodaj śmietanę, galaretkę z gujawy i ziele angielskie. (Na sosie pojawią się bąbelki.) Ciągle mieszając, gotuj przez 1 do 2 minut, aż sos zagęści się i nie spływa z łyżki.
6. Przejedź małym nożem po wewnętrznej powierzchni naczynia. Odwróć naczynia do góry dnem na talerzach deserowych, aby wyciągnąć serniczki z forem. Na każdy serniczek nałóż 2 łyżki sosu karmelowego z gujawą. Jeżeli chcesz, posyp dodatkowo słupkami z migdałów.
Przepis na 4 koktajle.
Wskazówka:
Przechowuj pozostały sos karmelowy z gujawą w lodówce. Przed podaniem podgrzej w kuchence mikrofalowej i podawaj z deserami takimi jak lody, ciasta lub szarlotka.