Marynowany bakłażan z miętową nutą

Lodówka świeci pustkami, a czasu na zakupy brakuje?  Na ratunek polecamy przepis na marynowanego bakłażana z miętową nutą, który jest doskonały w formie szybkiej przystawki lub dodatku do mięsnego dania głównego.

Marynowany bakłażan z miętowa nutą

Jesień to czas na przetwory. W spiżarniach górują przede wszystkim słoiki z ogórkami – kwaszonymi, korniszonami i takich, które są zatopione w różnorodnych zalewach. To samo można zrobić z wieloma innymi warzywami, dlatego warto pozwolić sobie w kuchni na coś nowego. Przedstawiamy Wam przepis na marynowanego bakłażana z nutą mięty.

Czas przygotowania: 160 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 3 łyżki octu
  • 2 szczypty Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 1 garść mięty
  • 2 łyżeczki Oregano z Turcji Knorr
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój bakłażany w okrągłe, grube plastry.
  2. Do garnka wlej wodę i ocet. Następnie dodaj pokrojone w plastry ząbki czosnku, oregano, cukier oraz miętę. Całość zagotuj.
  3. Rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej bakłażana z dodatkiem oliwy z oliwek. Posyp warzywo czarnym pieprzem do smaku.
  4. Bakłażany odstaw do wystygnięcia. Gdy będą już chłodne, zalej warzywa przygotowaną zalewą i odstaw na około 2 godziny do lodówki.

Smacznego!

Wpis znaleziono dzięki:

- przetwory

- bakłażan

- słoiki