Marynowany bakłażan z miętową nutą to dobry pomysł na jesień. W spiżarniach górują przede wszystkim słoiki z ogórkami – kwaszonymi, korniszonami i takich, które są zatopione w różnorodnych zalewach. To samo można zrobić z wieloma innymi warzywami, dlatego warto pozwolić sobie w kuchni na coś nowego. Przedstawiamy Wam przepis na marynowanego bakłażana z nutą mięty.
Czas przygotowania: 160 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 3 bakłażany
- 3 łyżki octu
- 2 szczypty Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 1 garść mięty
- 2 łyżeczki Oregano z Turcji Knorr
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju
- 500 ml wody
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
- Pokrój bakłażany w okrągłe, grube plastry.
- Do garnka wlej wodę i ocet. Następnie dodaj pokrojone w plastry ząbki czosnku, oregano, cukier oraz miętę. Całość zagotuj.
- Rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej bakłażana z dodatkiem oliwy z oliwek. Posyp warzywo czarnym pieprzem do smaku.
- Bakłażany odstaw do wystygnięcia. Gdy będą już chłodne, zalej warzywa przygotowaną zalewą i odstaw na około 2 godziny do lodówki.
Smacznego!