
Mrożona kawa – dwa słowa określają to, o czym każdy marzy podczas wakacyjnych, gorących dni. Jest pyszna, pobudzająca, a przy tym daje orzeźwienie i ochłodę nawet najbardziej spragnionym smakoszom tego niebiańskiego napoju. Przedstawiamy kilka przepisów na kawy, które zostały stworzone na bazie aromatów Variations.
MROŻONE CAPPUCCINO PAVLOVA VANILIO
Składniki:
– 1 kapsułka kawy Vanilio Grand Cru
– 2 białka
– 15 gramów białego cukru
– kostki lodu
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– marakuja (do ozdoby)
Przygotowanie:
- Przygotuj kawę i przelej do shakera.
- Dodaj kilka kostek lodu oraz ekstrakt waniliowy, następnie wymieszaj.
- Przygotuj bezę: utrzyj białka jajek z cukrem do uzyskania sztywnej masy.
- Przelej zawartość shakera do filiżanki, a później przykryj bezą.
- Całość ozdób kawałkami marakui.
KAWA MROŻONA CHOCO GRANITA
Składniki na 6 porcji:
– 15 kapsułek kawy Ciocattino Grand Cru (do przygotowania 600 mililitrów kawy espresso)
– 60 gramów białego cukru
Przygotowanie:
- Przygotuj kawę, następnie rozpuść w niej cukier, stale mieszając.
- Odstaw do ostudzenia.
- Całość przelej do naczynia, które można wstawić do zamrażarki. Wstaw do zamrażarki na 3 godziny.
- Następnie widelcem skrusz lód, który przybrał postać drobnych kryształków. Ponownie umieść w zamrażarce, powtarzając poprzedni krok co 15 minut przez godzinę, aż całość kawy przybierze postać kruszonego lodu.
- Umieść w lodówce na 20 minut, aby kryształki lodu nieco rozmiękły. Ponownie wymieszaj granitę widelcem.
- Podawaj w małych schłodzonych szklankach.
KAWA MROŻONA CARAMELA
Składniki:
– 2 kapsułki kawy Caramelito Grand Cru
– słony syrop karmelowy
– 2 gałki lodów o smaku karmelowym
– 100 mililitrów mleka waniliowego
– kruszony lód
Przygotowanie:
- Przygotuj dwie kawy Caramelito Grand Cru, następnie przelej je do shakera.
- Dodaj dwie gałki lodów, wymieszaj. Po wymieszaniu całość powinna mieć konsystencję koktajlu smoothie.
- Przelej koktajl do szklanki, a później dodaj 3 łyżki stołowe kruszonego lodu.
- Przygotuj piankę mleczną przy użyciu dyszy z parą lub spieniacza Aeroccino, następnie powoli przelej ją do szklanki.
- Krawędź szklanki ozdób syropem karmelowym.