Mrożona kawa – ratunek w najbardziej upalny dzień

W upalne dni każdy z nas szuka skutecznego sposobu na orzeźwienie i relaks. Jednym z nich jest chwila wytchnienia na tarasie ze smakowitą, mrożoną kawą.

kawa mrożona
Mrożona kawa – ratunek w najbardziej upalny dzień

Mrożona kawa – dwa słowa określają to, o czym każdy marzy podczas wakacyjnych, gorących dni. Jest pyszna, pobudzająca, a przy tym daje orzeźwienie i ochłodę nawet najbardziej spragnionym smakoszom tego niebiańskiego napoju. Przedstawiamy kilka przepisów na kawy, które zostały stworzone na bazie aromatów Variations.

MROŻONE CAPPUCCINO PAVLOVA VANILIO

Składniki:

– 1 kapsułka kawy Vanilio Grand Cru
– 2 białka
– 15 gramów białego cukru
– kostki lodu
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– marakuja (do ozdoby)

Przygotowanie:

  1. Przygotuj kawę i przelej do shakera.
  2. Dodaj kilka kostek lodu oraz ekstrakt waniliowy, następnie wymieszaj.
  3. Przygotuj bezę: utrzyj białka jajek z cukrem do uzyskania sztywnej masy.
  4. Przelej zawartość shakera do filiżanki, a później przykryj bezą.
  5. Całość ozdób kawałkami marakui.

KAWA MROŻONA CHOCO GRANITA

 Składniki na 6 porcji:

– 15 kapsułek kawy Ciocattino Grand Cru (do przygotowania 600 mililitrów kawy espresso)
– 60 gramów białego cukru

Przygotowanie:

  1. Przygotuj kawę, następnie rozpuść w niej cukier, stale mieszając.
  2. Odstaw do ostudzenia.
  3. Całość przelej do naczynia, które można wstawić do zamrażarki. Wstaw do zamrażarki na 3 godziny.
  4. Następnie widelcem skrusz lód, który przybrał postać drobnych kryształków. Ponownie umieść w zamrażarce, powtarzając poprzedni krok co 15 minut przez godzinę, aż całość kawy przybierze postać kruszonego lodu.
  5. Umieść w lodówce na 20 minut, aby kryształki lodu nieco rozmiękły. Ponownie wymieszaj granitę widelcem.
  6. Podawaj w małych schłodzonych szklankach.

KAWA MROŻONA CARAMELA

Składniki:

– 2 kapsułki kawy Caramelito Grand Cru
– słony syrop karmelowy
– 2 gałki lodów o smaku karmelowym
– 100 mililitrów mleka waniliowego
– kruszony lód

Przygotowanie:

  1. Przygotuj dwie kawy Caramelito Grand Cru, następnie przelej je do shakera.
  2. Dodaj dwie gałki lodów, wymieszaj. Po wymieszaniu całość powinna mieć konsystencję koktajlu smoothie.
  3. Przelej koktajl do szklanki, a później dodaj 3 łyżki stołowe kruszonego lodu.
  4. Przygotuj piankę mleczną przy użyciu dyszy z parą lub spieniacza Aeroccino, następnie powoli przelej ją do szklanki.
  5. Krawędź szklanki ozdób syropem karmelowym.