Sycący krem z batatów i pieczonej papryki

Sezon na paprykę w pełni, warto więc wykorzystać jej walory smakowe nie tylko sporządzając tradycyjne leczo, czy znane faszerowane papryczki, ale na inne sposoby, które jeszcze bardziej pozwolą cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.

Sycący krem z batatów i pieczonej papryki

Wspaniałym pomysłem na oryginalne danie z papryką w roli głównej jest aromatyczny krem z pieczonej papryki wzbogacony sycącą pastą z pestkami słonecznika, suszonymi pomidorami i bazylią. Gęsty krem jest smakowity, pożywny i świetnie prezentuje się na talerzu, więc z powodzeniem można serwować go nawet wymagającym gościom. To świetna potrawa nawet dla osób niezbyt doświadczonych w kuchni – aromatyczna pasta i kuszący aromat pieczonej papryki gwarantują sukces. Krem jest smakowitą propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni, jak i wegetarian oraz wegan.

Składniki:

  • 850 g czerwonej papryki (ok. 4-5 sztuk)
  • 1 duży batat lub 2 małe (200 g)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 opakowania pasty z pestkami słonecznika z suszonymi pomidorami i bazylią Well Well
  • sól
  • 300 ml przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

  1. Papryki myjemy, rozcinamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 st. C.
  2. Wyjmujemy i za pomocą noża szybko zdejmujemy oddzielające się skórki. Bataty gotujemy do miękkości, a następnie obieramy ze skórki.
  3. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pastę oraz ocet balsamiczny.
  4. Wszystko blendujemy na jednolitą masę i doprawiamy solą. Podajemy ze świeżym pieczywem.