Wspaniałym pomysłem na oryginalne danie z papryką w roli głównej jest aromatyczny krem z pieczonej papryki wzbogacony sycącą pastą z pestkami słonecznika, suszonymi pomidorami i bazylią. Gęsty krem jest smakowity, pożywny i świetnie prezentuje się na talerzu, więc z powodzeniem można serwować go nawet wymagającym gościom. To świetna potrawa nawet dla osób niezbyt doświadczonych w kuchni – aromatyczna pasta i kuszący aromat pieczonej papryki gwarantują sukces. Krem jest smakowitą propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni, jak i wegetarian oraz wegan.
Składniki:
- 850 g czerwonej papryki (ok. 4-5 sztuk)
- 1 duży batat lub 2 małe (200 g)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 opakowania pasty z pestkami słonecznika z suszonymi pomidorami i bazylią Well Well
- sól
- 300 ml przegotowanej wody
Sposób przygotowania:
- Papryki myjemy, rozcinamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 st. C.
- Wyjmujemy i za pomocą noża szybko zdejmujemy oddzielające się skórki. Bataty gotujemy do miękkości, a następnie obieramy ze skórki.
- Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pastę oraz ocet balsamiczny.
- Wszystko blendujemy na jednolitą masę i doprawiamy solą. Podajemy ze świeżym pieczywem.