Słodkie owoce kawowca
Od zasadzenia drzew kawowca do pierwszego zakwitnięcia, a następnie do wydania przez niego owoców musi minąć około 5-7 lat. Owoce kawowca swoim wyglądem przypominają wiśnie i odznaczają się ciemnoczerwonym kolorem oraz słodkim miąższem, jednak to, czego pożądamy, znajduje się w głębi słodkich owoców – to kawowe ziarna. Na świecie istnieje około 10 odmian kawowca, jednak za nawet 99% produkcji odpowiadają arabica i robusta. Ta pierwsza jest najbardziej popularna wśród miłośników kawy ze względu na intensywne, złożone nuty oraz gładki i mniej kwaśny smak. Arabica jest bardziej wymagająca w uprawie – drzewa kawowca rosną co najmniej 900 metrów n.p.m. Natomiast robusta uprawiana jest na niższych wysokościach, preferuje wyższe temperatury i jest bardziej odporna na choroby. Obydwa gatunki kawy nie tolerują upałów, mrozów i wahań poziomu opadów. Plantatorzy muszą im zapewnić jak najbardziej sprzyjające warunki w optymalnym klimacie.
Skąd pochodzi kawa?
Kawa może nas zaskoczyć zróżnicowanymi profilami smakowymi i aromatycznymi w zależności od regionu, z którego pochodzi. Uprawiana jest w ponad 50 krajach, w których panuje odmienny klimat, co ma wpływ na końcowy smak napoju. Zdaniem koneserów najlepsza kawa pochodzi z Afryki, szczególnie Kenii, Etiopii, Ugandy. Charakterystyczne, bogate smaki i niepowtarzalne nuty zapachowe wynikają ze sprzyjających warunków klimatycznych – żyzna gleba, okresowe opady, umiarkowana temperatura, bujna flora i fauna… To wszystko ma wpływ na cechy czarnego napoju. Kawa afrykańska jest syropowata, średnio kwaskowa, o lekkim lub średnim stopniu palenia. W Ameryce Łacińskiej produkowana jest kawa, która najczęściej trafia na półki sklepowe ze względu na zrównoważony smak. Znajdziemy w niej nuty orzechowe i lekko kwaskowate nuty, dzięki czemu trafia w gusta wielu konsumentów na całym świecie. Natomiast w Azji, szczególnie Laosie i Wietnamie, uprawiane są kawowce, których ziarna podczas mocnego procesu palenia stają się ziemiste, głębokie, o delikatnej kwasowości.
Od plantacji do filiżanki
Kawosze nie wyobrażają sobie lepszego początku dnia niż delektowanie się pysznym, pobudzającym napojem. Jak powstaje kawa rozpuszczalna? Zanim czarny napój trafi do naszej filiżanki, musi przejść długą drogę – od uprawy, zbiorów do palenia. Następnie ziarna są rozkruszane i płukane pod wysokim ciśnieniem. Wówczas powstaje płyn, który poddawany jest oczyszczaniu, filtrowaniu i suszeniu. Suche drobinki kawy są wynikiem odparowania wody. Jeżeli wiemy już jak powstaje kawa rozpuszczalna, warto zdecydować się na swój ulubiony rodzaj lub… delektować się jej prawdziwym bogactwem! Miłośnicy łagodnego smaku i aromatu mogą wybrać kawę w postaci puszystego pudru. Tym odznacza się kawa NESCAFÉ Creme z aksamitną kawową pianką. Powstała z myślą o kawoszach, którzy chcą delektować się delikatnym smakiem, bez goryczki i kwaśnego posmaku. Kawa NESCAFÉ Creme nie pobudza, tak jak tradycyjne espresso, ale pozwala rozkoszować się subtelnym smakiem i konsystencją, dlatego jest idealna nawet na wieczorne spotkania w gronie najbliższych.
Zarówno smak, jak i aromat kawy, którym tak bardzo lubimy się delektować, uzależnione są od pracy plantatorów, procesów produkcji i warunków terytorialnych, w jakich uprawiane są kawowce. W efekcie tego opartego na wiedzy i doświadczeniu renomowanych producentów procesu otrzymujemy ulubioną kawę, bez której trudno wyobrazić sobie czasem poranek, przerwę w ciągu pełnego wyzwań dnia czy relaksująca chwilę tylko dla siebie!
Artykuł partnera