Mycie warzyw – czy powinny być obrane czy nieobrane?

Czy obieranie warzyw przed myciem na sens? Czy powinno się zawsze podawać je bez skórki? Jak prawidłowo myć warzywa? To pytanie, które często pojawiają się, gdy decydujesz się na zmianę nawyków żywieniowych i chcesz do swojej diety włączyć zdecydowanie więcej świeżych warzyw i owoców. Przeczytaj do końca, a z pewnością pozbędziesz się wszelkich wątpliwości!

 

Mycie warzyw – czy powinny być obrane czy nieobrane?

Po co myć warzywa?

Warzywa, które kupujesz w sklepie, na targu czy u lokalnego rolnika są zanieczyszczone pozostałościami pestycydów, wosku, bakterii, wirusów i pasożytów, które bytują na ich powierzchniach. Mycie warzyw pomaga usunąć te zanieczyszczenia i zapewnić czystość żywności przed jej spożyciem.

Mycie warzyw pomaga w zapobieganiu potencjalnemu zatruciu pokarmowemu i infekcjom pokarmowym, które mogą być przenoszone przez mikroorganizmy obecne na warzywach. Poza tym niektóre warzywa czy owoce mogą być poddawane obróbce chemicznej w celu przedłużenia ich trwałości. Mycie pomaga pozbyć się resztek środków konserwujących lub środków powierzchniowo działających.

Czy mycie samą wodą wystarczy? Niekoniecznie. Sama woda pomoże opłukać warzywa z kurzu, brudu, osadów z gleby, ale nie pomoże pozbyć się resztek pestycydów, bakterii czy pasożytów. Oczywiście duże znaczenie ma technika mycia, ale używając samej wody, nie jesteś w stanie usunąć 100% zanieczyszczeń.

Czy warzywa należy obierać przed myciem?

Zdecydowanie w większości przypadków odpowiedź będzie brzmiała „nie”. Większość warzywa ma skórkę jadalną. Jeśli nie jest ona zbyt twarda, włóknista, gorzka czy po prostu niejadalna nie powinno się obierać warzyw przed spożyciem. To w nich bowiem znajduje się najwięcej składników odżywczych. Obierając warzywa, pozbywasz się ich. Na przykład gotowany ziemniak ze skórką zawiera aż 175% więcej witaminy C niż ten obrany. Skórki zawiera też więcej błonnika i przeciwutleniaczy. Jeśli więc nie istnieją konkretne wskazania medyczne, nie ma potrzeby, byś obierała warzywa przed myciem czy nawet przygotowaniem.

Kiedy więc należy je obierać? Bezwzględnie wówczas, gdy stosujesz dietę lekkostrawną. Skórki warzyw zawierają błonnik, który może być trudny do strawienia dla niektórych osób lub może powodować problemy żołądkowe. Poza tym warto myć te warzywa, które mają twardą, grubą skórę, trudną do spożycia nawet po obróbce lub gdy mają widoczne ślady uszkodzenia, np. obicia.

Mycie warzyw – czy powinny być obrane czy nieobrane?

Jak prawidłowo myć warzywa?

Wiesz już, że mycie samą wodą nie wystarczy. Niektórzy zalecają płukanie ich w odczynie kwaśnym, czyli np. w wodzie z octem, lub w odczynie zasadowym w wodzie z sodą oczyszczoną. Ten proces ma usunąć resztki pestycydów, kurzu i brudu. Ale nie pomoże pozbyć się szkodliwych bakterii, wirusów czy jaj pasożytów. Jeśli zależy Ci, by pozbyć się resztek toksyn, metali ciężkich, chemikaliów i innych szkodliwych substancji, do mycia warzyw wybierz myjkę oznowo-ultradźwiękową. Na przykład taką: https://www.srtech.pl/sklep/myjka-milerd-detoxer.

Myjka nie usunie witamin i substancji odżywczych z oczyszczanych warzyw i owoców, jednocześnie pomoże pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Sekretem jej działania są ultradźwięki i ozonowanie, a dużą zaletą to, że nie ingeruje ona w strukturę oczyszczanych produktów.

Artykuł partnera