
Panini jest daniem, które swoim smakiem kusić może o każdej godzinie. To kultowe włoskie kanapki, sporządzane z chlebków ciabatta – kruche na wierzchu i miękkie w środku. Możemy je jeść na śniadanie, spożywać na zimno lub na gorąco, przygotowując danie w specjalnym grillu. Mamy dla Ciebie dwa smaczne przepisy na gorące kanapki.
Panini z salami i boczkiem
Składniki na panini:
- 2 ciabatty lub inne włoskie bułki
- 150 g mozzarelli
- opakowanie salami z zielonym pieprzem ZM Pekpol
- opakowanie boczku z plastrach ZM Pekpol
- szczypta tymianku
- pomidor
- kilka liści sałaty lodowej
Sposób przygotowania panini:
- Bułki rozciąć wzdłuż, ułożyć na nich plastry mozzarelli, salami, pomidorów i sałaty.
- Boczek podpiec na grillu lub patelni.
- Chrupiący boczek ułożyć na kanapce, następnie dodatki posypać
tymiankiem. - Zamkniętą bułkę zapiec w opiekaczu.

Amerykański Sloppy Joe
Składniki na amerykańską kanapkę:
- 2 duże pszenne bułki
- opakowanie mięsa mielonego ZM Pekpol
- 1 puszka pomidorów
- pół łyżki musztardy
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania amerykańskiej kanapki:
- Na patelni zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać mięso mielone.
- Gdy mięso będzie dobrze podsmażone, dodać pomidory i musztardę.
- Gotować, aż sos lekko odparuje.
- Mięso podawać w bułce, którą wcześniej można podpiec w opiekaczu lub piekarniku.