Lato powoli przemija, wieczory stają się coraz chłodniejsze, a deszcze są częstsze. W takich warunkach pogodowych nietrudno o chorobę. Jak sobie z nią poradzić? Skuteczny sposób na przeziębienie to picie naparu z majerankiem, tymiankiem i imbirem z dodatkiem cytryny i miodu.
Sposób na przeziębienie – majeranek
To popularna przyprawa, którą znaleźć można w niemal każdej kuchni. Często stosuje się ją do mięs i zup,ale ma również wiele właściwości prozdrowotnych. Majeranek poleca się w walce z katarem, w aptekach dostępna jest również maść majerankowa, której używa się pomocniczo w stanach zapalnych błony śluzowej. W domowych warunkach można też postawić na inhalacje. Wystarczy zalać wrzącą wodą 2 łyżki zioła w garnku i pochylić się nad nim, głęboko oddychając. Majeranek ma również działanie wykrztuśne, dzięki czemu napar sprawdzi się przy zwalczaniu mokrego kaszlu.
Recepta na chorobę – tymianek
Jest kolejnym ziołem powszechnie stosowanym w kuchni, mającym szerokie właściwości zdrowotne. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dlatego działa świetnie w łagodzeniu infekcji gardła i jamy ustnej. Tymianek często jest składnikiem syropów na kaszel, ponieważ działa wykrztuśnie i rozkurczowo. Pomaga również w leczeniu dolegliwości pokarmowych, takich jak biegunki, zaparcia i niestrawności.
Sposób na przeziębienie – imbir
To podstawowy składnik dań azjatyckich. Ma intensywny smak i zapach, dlatego doskonale nada się do deserów czy napojów. Korzenie imbiru są bogate w witaminy C, B1 i B2, E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnie. Posiada właściwości rozgrzewające i napotne, dlatego warto stosować go przy łagodzeniu kaszlu, bólu mięśni i gorączki. Imbir korzystnie wpływa również na układ odpornościowy, ponieważ poprawia ukrwienie i dotlenienie komórek. Spożywanie go nie jest wskazane osobom chorującym na refluks, wrzody żołądka czy dwunastnicy.
Metoda na infekcję – cytryna
To owoc niskokaloryczny, o dużej zawartości błonnika i witaminy C. Wzmacnia odporność, ma również działanie antybakteryjne, dlatego stosuje się go przy infekcjach gardła i przeziębieniach. Sok z cytryny przyspiesza metabolizm, pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz wspiera produkcję żółci. Dzięki czemu wpływa na poprawę funkcjonowania wątroby. Wodę z cytryną pitą na czczo poleca się osobom na diecie, chcącym zgubić parę kilogramów.
Recepta na chorobę – miód
Jest stosowany w medycynie i kosmetyce od starożytności. Dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym przyspiesza gojenie ran, wspomaga leczenie przeziębienia i zwiększa odporność organizmu. Miód zaleca się również przy bólach gardła, chrypce, katarze czy podwyższonej temperaturze. Działa na organizm oczyszczająco, pobudza trawienie i likwiduje zaparcia.
Jak przygotować napar?
Znając właściwości poszczególnych składników, możemy odważnie przystąpić do przygotowania herbatki. Najlepiej wypić na raz i wygrzać się pod kocem.
Składniki:
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki tymianku
- łyżeczka startego imbiru (może być też suszony)
- sok z połowy cytryny
- łyżka miodu
Sposób przygotowania:
- Majeranek, tymianek i imbir wsypać do kubka i zalać wrzącą wodą.
- Zaparzać pod przykryciem około 10 min.
- Odcedzić przez sitko. Lekko ostudzić.
- Dodać miód i cytrynę.
Justyna Grochowska