Owocowe sałatki z malin i jagód

Sierpień to czas, kiedy natura obdarowuje nas wyjątkowo hojnie. Wśród darów – dojrzałe letnie owoce. Możemy je zbierać we własnym ogrodzie, podczas spaceru po lesie czy po prostu kupić w korzystnej cenie na targowisku. Letnie owoce są jakże smacznym źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Można z nich przyrządzać słodkie desery, ale są także doskonałym dodatkiem do sałatek. Poniżej kilka inspiracji.
Sałatka z malinami, twarogiem i szpinakiem

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4
Stopień trudności: łatwe

Składniki:
– 250 g świeżego szpinaku,
– garść świeżych malin,
– 1 Sos sałatkowy francuski Knorr,
– 3 łyżki oliwy,
– 2 łyżki orzechów włoskich,
– 80 g sera twarogowego,
– łyżka octu z białego wina,
– łyżka miodu.

Przygotowanie:

1. Szpinak umyj i osusz. Orzechy pokrusz, ser podziel na małe kawałki.
2. Na talerz wyłóż szpinak, ser i maliny. Posyp sałatkę orzechami.
3. Zrób sos: oliwę połącz z sosem Knorr, octem i miodem. Dzięki aromatycznemu sosowi sałatka nabierze ziołowego smaku.
4. Polej danie sosem i serwuj gościom.

Rada: Dodatkowo możesz potraktować sałatkę kremowym sosem balsamicznym. Perfekcyjnie podkreśli on smak orzechów, malin oraz szpinaku.

W kolorze jagód

Jagody, zwane również zależnie od regionu Polski borówkami, to godne konkurentki malin. Sezon na jagody przypada między czerwcem a wrześniem. Jeśli wybieramy się na jagody do lasu, warto zbierać je daleko od szosy oraz omijać te już miękkie i zwiotczałe. Dojrzała jagoda ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak i jest pokryta niebieskim woskowym nalotem.

Jagody robią karierę przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość antocyjanów, które odpowiadają za dobry wzrok. Te właściwości docenili już podczas drugiej wojny światowej angielscy piloci, którzy dbali o swój wzrok, spożywając dżem z jagód. Ale to jeszcze nie wszystko! W jagodach znajdziemy witaminy: C, B1, B2, PP, E, oraz cynk, mangan i miedź. W 100 g jagód jest ok. 40 kalorii.

Twoi bliscy lubią jagody? Zaproponuj im ciekawą odmianę, podając je z… łososiem i buraczkami. Intrygująco? Oto przepis sprawdzony przez szefów kuchni Knorr:

Sałatka z jagodami, buraczkami i łososiem

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
– 100 g wędzonego łososia,
– pół szklanki jagód,
– opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr,
– kilka liści świeżego szpinaku,
– 80 g mieszanki sałat,
– mały słoik marynowanych buraczków,
– kilka gałązek świeżego koperku,
– garść kiełków lucerny,
– 3 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

1. Sałaty umyj, osusz i porwij na kawałki. Buraczki odcedź i pokrój na małe kawałki.
2. W salaterce połącz sałaty, buraczki i jagody.
3. Łososia pokrój na cienkie paski i połóż na sałatce.
4. Przygotuj pyszny sos, łącząc oliwę, sos Knorr i trzy łyżki wody. Dokładnie wymieszaj i polej nim danie. Serwuj sałatkę ozdobioną kiełkami lucerny oraz koperkiem.

Rada: Potrawę możesz podawać z chrupiącymi grzankami.

Cudowne grona… winogrona!

Winorośl kwitnie od maja do czerwca, a owocuje w sierpniu i wrześniu. Co ciekawe, wartościowe jest w winogronach wszystko: miąższ, pestki, skórka, szypułki. Nie bez powodu nazywane są owocami bogów. Znajdziemy w nich potas oraz niewielkie ilości witamin z grupy B, witaminę C, oraz polifenole (obecne zwłaszcza w czerwonych winogronach)” – tłumaczy Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. „Włączając winogrona do naszego menu, pamiętajmy, że są one dość kaloryczne z uwagi na wysoką zawartość cukrów – ok. 18%” – dodaje Niegowska. Winogrona smakują doskonale w towarzystwie serów oraz sałat. Oto przepis inspirowany tym połączeniem:
Sałatka jogurtowa z winogronami

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: łatwe

Składniki:
– 150 g ciemnych i jasnych winogron,
– opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowo-ziołowego Knorr,
– 150 g rukoli,
– 120 ml jogurtu naturalnego,
– 80 g sera z niebieską pleśnią,
– 2 łyżki orzechów włoskich,
– kiełki do dekoracji.

Przygotowanie:

1. Winogrona umyj, przekrój na połówki i wyciągnij z nich pestki.
2. Ser pokrój w kostkę, rukolę umyj. Kilka listków sałaty odstaw do dekoracji.
3. Aby stworzyć doskonały sos czosnkowy, połącz jogurt z sosem Knorr. Gotowy sos wymieszaj ze wszystkimi składnikami sałatki.
4. Tak przygotowane danie wyłóż na talerze, ozdób rukolą i kiełkami. Wierzch dania potraktuj orzechami.

Rada: Przed podaniem orzechy możesz uprażyć na patelni lub w piekarniku, dzięki czemu będą bardziej chrupiące.

Arbuz – „głowa” pełna pomysłów

Szukamy orzeźwienia w gorący dzień? Sięgnijmy po arbuza, który w 80%-90% składa się z wody. Dodatkowo arbuz jest źródłem niacyny – witaminy z grupy B. Zawiera także w niewielkich ilościach inne witaminy jak C, B1, B2 i B6. Arbuz ma również sporo potasu. Ponadto zawiera niewielkie ilości cukrów, dlatego 100 g dostarcza jedynie ok. 30 kalorii.

Uwielbiasz arbuza pokrojonego na plasterki lub w kostkę? Zastanawiasz się jak jeszcze wykorzystać jego walory smakowe? Pomysłów jest bez liku! Arbuz świetnie komponuje się bowiem z sałatami, innymi owocami, a nawet z kurczakiem i krewetkami. Nadaje całej kompozycji lekkości i soczystości. Jeśli natomiast szukamy sposobu na proste i szybkie wykorzystanie arbuza w sałatce, szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, proponuje: „Bardzo modnym w ostatnim czasie połączeniem jest arbuz z serem feta. Słodki i orzeźwiający smak arbuza idealnie komponuje się ze słonym, rozpływającym się w ustach serem. Takie połączenie nie wymaga zbyt wielu dodatkowych składników – wystarczy sok z cytryny, mięta i łączący składniki sos sałatkowy francuski Knorr”. Poniżej szczegółowy przepis na tą pyszną sałatkę:

Sałatka z fetą, arbuzem i miętą

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

– połowa arbuza,
– Sos sałatkowy francuski Knorr,
– sok cytrynowy,
– mała kostka sera typu feta,
– pół pęczka świeżej mięty,
– 3 łyżki oleju.

Przygotowanie:

1. Arbuza pokrój w dużą kostkę (bok ok. 2-3 cm).
2. W ten sam sposób pokrój ser feta. Miętę posiekaj.
3. Wymieszaj sos sałatkowy z olejem i sokiem z cytryny. Tak przygotujesz sos, który nada charakter całej kompozycji.
4. Połącz sos z arbuzem i miętą – dzięki temu danie zyska niepowtarzalny smak i aromat. Potrawę wyłóż na talerze.
5. Na wierzchu sałatki połóż ser. Schłodź danie w lodówce i podawaj.

Rada: Do potrawy możesz dodać kilka listków zielonej sałaty, np. rukoli.