
Dip oliwkowy do warzyw ładnie kontrastuje z gotowanymi krewetkami; można też ugotowane mule wyjąć ze skorupek, wymieszać z dipem i z powrotem.
Składniki:
- zielone oliwki – ½ szklanki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- świeża bazylia – ½ pęczka
- czosnek – 1 ząbek
- śmietana jogurtowa 10% od OSM Piątnica – 100ml
- sól, pieprz do smaku
- marchew, seler naciowy, papryka, ogórek, dynia
Sposób przygotowania do oliwkowego dipu:
- Oliwki bardzo drobno posiekać i przełożyć do miseczki.
- Dodać oliwę, posiekaną bazylię i wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać również śmietanę oraz sól i pieprz do smaku.
- Całość dokładnie wymieszać.
- Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami, np. marchewką, selerem naciowym, papryką, ogórkiem, dynią.
Szybki dip do warzyw możemy wykonać z zaledwie 4 prostych składników! Możesz go podawać razem z ulubionymi świeżymi, surowymi warzywami na przystawkę lub przystawkę. Dip oliwkowy to smaczny dodatek do patyczków warzywnych i choć wiele osób nie przepada za samymi oliwkami to dip często im smakuje.
Czy wiedzieliście, że oliwki pomagają w redukcji wagi? Zawierają zdrowe, jednonienasycone tłuszcze, który zmniejsza ryzyko miażdżycy i zwiększają poziom dobrego cholesterolu. Ostatnie badania wykazały również, że jednonienasycony tłuszcz znajdujący się w oliwkach (i oliwie z oliwek) może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi.