Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną

Wśród jesiennych warzyw prym wiodą dyniowate, na czele z patisonami, z których możemy wyczarować pożywne i oryginalne dania. Prezentujemy przepis, który pokochają miłośnicy niecodziennych smaków!

Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną

Jesienna kuchnia zachwyca pełnią smaków i czaruje barwami, a wysyp sezonowych produktów daje nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Najlepszym przykładem nietuzinkowej jesiennej potrawy są patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną.

Składniki:

  • 4 duże patisony
  • 2 szklanki Jarmużu marki Eisberg
  • ½ szklanki kasza gryczanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pół szklanki wody
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min)
  2. Odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później
  3. Wydrążyć miąższ, usunąć pestki
  4. Miąższ pociąć na drobne kawałki
  5. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę
  6. Smażyć na małym ogniu
  7. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min
  8. Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym
  9. Doprawić solą i pieprzem
  10. Dusić pod przykryciem ok. 5 min
  11. Dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min)
  12. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 min

Smacznego!