
Jesienna kuchnia zachwyca pełnią smaków i czaruje barwami, a wysyp sezonowych produktów daje nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Najlepszym przykładem nietuzinkowej jesiennej potrawy są patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną.
Składniki:
- 4 duże patisony
- 2 szklanki Jarmużu marki Eisberg
- ½ szklanki kasza gryczanej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 8 suszonych pomidorów
- 3 łyżki sosu sojowego
- pół szklanki wody
- ¼ szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min), odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później.
- Wydrążyć miąższ, usunąć pestki, miąższ pociąć na drobne kawałki.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę, smażyć na małym ogniu.
- Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min.
- Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym, doprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem ok. 5 min. Dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min)
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 minut.
Smacznego!