Łosoś na dobre zadomowił się na naszych stołach. Najlepiej smakuje grillowany z rusztu. Znasz ten przepis?
Składniki na 2 porcje:
- 1 torebka Ryżu Parboiled marki Britta
- 2 filety z łososia
- 1 mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 cytryna
- 100 ml oliwy z oliwek
- gałązki tymianku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Warzywa pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm. Posól je delikatnie, natrzyj oliwą i posyp posiekanym tymiankiem. Odstaw na około 10-15 minut.
- Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łososia przypraw solą i pieprzem do smaku, a następnie smaż go ok. 4 minuty z każdej strony.
- Zamarynowane wcześniej warzywa smaż na patelni grillowej ok. 2-3 minuty z każdej strony tak, aby uzyskać na skórce delikatną, ozdobną krateczkę.
- Usmażonego łososia podaj z ryżem oraz grillowanymi warzywami. Udekoruj listkami tymianku.