Bigos nie musi być tylko z mięsem! Poniżej idealny wariat popularnej, staropolskiej potrawy dla wegetarian. Dobry również dla dbających o linie.
Składniki:
- 200 g śliwek węgierek
- 10 pieczarek
- 5 świeżych pomidorów
- Bulion na włoszczyźnie Knorr
- 5 sztuk ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- duża główka kapusty
- cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- papryka czerwona
- papryka zielona
- pęczek koperku
- łyżeczka kminku
- czerwone wino
- łyżeczka ostrej papryki mielonej
- pół kostki masła
Sposób przygotowania:
1. Kapustę pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
2. Dodaj do kapusty kostkę Knorr, aby nadać aromatu i gotuj do miękkości.
3. Na maśle, w rondlu, podduś cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.
4. Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i cząstki pieczarek. Dodaj kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Duś przez kilka minut.
5. Do duszonych warzyw dodaj odcedzoną kapustę. Dopraw kminkiem i ostrą papryką.
6. Wlej czerwone wino i duś około 20 minut, aż większość płynu odparuje. Podawaj posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.