Przepis na bigos wegetariański

Bigos też może być wege! Smakiem przypomina warzywny gulasz. Oprócz kapusty i śliwek dodaje się do niego pieczarki, paprykę czerwoną i zieloną, cebulę oraz świeże pomidory. Całość dość długo dusi się ze sobą z dodatkiem ziół, dzięki czemu kapusta staje się aromatyczna i delikatnie pikantna.

 

 

Przepis na bigos wegetariański
Przepis na bigos wegetariański

Bigos nie musi być tylko z mięsem! Poniżej idealny wariat popularnej, staropolskiej potrawy dla wegetarian. Dobry również dla dbających o linie.

Składniki:

  • 200 g śliwek węgierek
  • 10 pieczarek
  • 5 świeżych pomidorów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • duża główka kapusty
  • cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • pęczek koperku
  • łyżeczka kminku
  • czerwone wino
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • pół kostki masła

Sposób przygotowania:

1. Kapustę pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
2. Dodaj do kapusty kostkę Knorr, aby nadać aromatu i gotuj do miękkości.
3. Na maśle, w rondlu, podduś cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.
4. Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i cząstki pieczarek. Dodaj kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Duś przez kilka minut.
5. Do duszonych warzyw dodaj odcedzoną kapustę. Dopraw kminkiem i ostrą papryką.
6. Wlej czerwone wino i duś około 20 minut, aż większość płynu odparuje. Podawaj posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.