Przepis na hummus

Każdy, kto organizuje imprezę karnawałową chce, aby była ona wyjątkowo udana. Przyjęcie na długo pozostanie we wspomnieniach uczestników, jeżeli zaplanujemy spotkanie w klimacie orientu. Aby w pełni poczuć bliskowschodnią atmosferę należy zadbać o odpowiednie dekoracje i poprosić gości o przyjście w pasujących do tematu przewodniego strojach. Bardzo ważną kwestią w tym przypadku będzie także jedzenie – orientalne przekąski to pyszne i proste w przygotowaniu menu, dlatego bez problemu wykonamy je sami.

przekaski orientalne Jasmeen_Hummus

Hummus, czyli pasta z cieciorki z dodatkiem tahiny, to pyszna przystawka kuchni arabskiej,
oryginalnie pochodząca z Libanu. Doskonale smakuje jako dip do pieczywa, na przykład typu
pita oraz surowych warzyw. Warto wypróbować ją także z odrobiną soku z cytryny i oliwy, a także z czosnkiem lub pietruszką.

Składniki:

  • 2 puszki (400 g) ciecierzycy w zalewie (np. cieciorka gotowana marki Jasmeen) 300 g
  • tahiny (np. tahina marki Jasmeen)
  • 370 ml świeżego soku z cytryny
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 60 ml oliwy
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • ostra papryka w proszku

Przygotowanie:

Do małej miseczki przełożyć ok. 50 g ciecierzycy i pozostawić do przybrania gotowej
potrawy. Do większej miski przełożyć resztę ciecierzycy i zalewę z jednej puszki, tahinę, sok
z cytryny, czosnek oraz sól. Miksować, aż pasta stanie się gładka i kremowa. W razie
potrzeby dodać więcej soku z cytryny lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Po
przełożeniu do miseczki, która trafi na stół zrobić wgłębienie pośrodku potrawy i skropić je
oliwą. Przystroić pozostawioną ciecierzycą i pietruszką. Jeżeli lubimy potrawy w wersji ostrej
możemy posypać hummus ostrą papryką w proszku. Podawać z chlebkiem pita lub
pokrojonymi warzywami.
Jeżeli zabraknie nam czasu na samodzielne przygotowanie hummusu możemy kupić równie
smaczny, gotowy produkt (np. Hummus marki Jasmeen). Po przełożeniu na talerzyk,
podobnie jak hummus naszej produkcji tak i ten, przyozdabiamy pietruszką i skraplamy
oliwą.