Przepis na marynowanego bakłażana

Podłużne plastry świetnie nadadzą się do zrobienia roladek, w których podstawą nadzienia będzie właśnie ser, tym razem twarogowy. Kiedy pokrojone kawałki bakłażanów będą się spokojnie odsączać (pomocne przy tym będzie postawienie na nich ciężkiego naczynia), można zabrać się za robienie farszu.

grilowany baklazan z gruszka

Roladki najlepiej będą smakowały po kilkudziesięciu minutach, kiedy smaki się połączą.

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr
  • 3 papryki (zielona, czerwona i żółta)
  • 200 g twarożku
  • 200 g migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • sok z cytryny
  • 1 posiekana mięta
  • oliwa z oliwek
  • 2 szczypty pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry. Następnie posól i przyciśnij plastry ciężkim naczyniem. Odstaw na godzinę, aby straciły nadmiar wody.
  2. Odsącz plastry, używając do tego papierowego ręcznika i obsmaż na patelni. Możesz użyć grillowej lub zwykłej.
  3. Włóż migdały do piekarnika i piecz je w 180 stopniach przez 8 minut, aby zyskały rumiany kolor. Kiedy wystygną, rozgnieć je w moździerzu lub zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą masę.
  4. Pokrój paprykę w drobną kostkę, posiekaj liście mięty i przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj je do migdałów wraz z twarożkiem.
  5. Dokładnie wymieszaj powyższe składniki. Dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową masę nałóż na plastry bakłażana i zwiń je w rulony.
    Aby przygotować doskonały dressing, przygotuj sos sałatkowy Knorr zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Zalej nim bakłażany, skrop oliwą i odstaw na co najmniej godzinę przed podaniem.