Roladki najlepiej będą smakowały po kilkudziesięciu minutach, kiedy smaki się połączą.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr
- 3 papryki (zielona, czerwona i żółta)
- 200 g twarożku
- 200 g migdałów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ostrej papryki
- sok z cytryny
- 1 posiekana mięta
- oliwa z oliwek
- 2 szczypty pieprzu
Sposób przygotowania:
- Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry. Następnie posól i przyciśnij plastry ciężkim naczyniem. Odstaw na godzinę, aby straciły nadmiar wody.
- Odsącz plastry, używając do tego papierowego ręcznika i obsmaż na patelni. Możesz użyć grillowej lub zwykłej.
- Włóż migdały do piekarnika i piecz je w 180 stopniach przez 8 minut, aby zyskały rumiany kolor. Kiedy wystygną, rozgnieć je w moździerzu lub zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą masę.
- Pokrój paprykę w drobną kostkę, posiekaj liście mięty i przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj je do migdałów wraz z twarożkiem.
- Dokładnie wymieszaj powyższe składniki. Dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową masę nałóż na plastry bakłażana i zwiń je w rulony.
Aby przygotować doskonały dressing, przygotuj sos sałatkowy Knorr zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Zalej nim bakłażany, skrop oliwą i odstaw na co najmniej godzinę przed podaniem.