Kilka przepisów na pyszne, mięsne dania

Latem lubimy zjeść obiad na tarasie lub w ogrodzie. Kluczowe jest jednak to, co znajdzie się na stole. Sprawdź przepisy na schab, kurczaka, kaczkę i cielęcinę.

 

przepisy na mięsne dania
Kilka przepisów na pyszne, mięsne dania

Nadchodzi kolejny dzień, a Ty nie masz pomysłu na obiad? Jeśli jesteś fanką sycących i smacznych posiłków, a jednocześnie lubisz mięso, koniecznie sprawdź poniższe przepisy na pyszne, mięsne dania.

Cielęcina gotowana i panierowana

Składniki:

  • kawałek cielęciny, najlepiej tzw. pęga, ale niekoniecznie
  • mąka
  • jajko
  • sól,
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:

  1. Cielęcinę umyj i włóż do garnka z przyprawami.
  2. Gotuj do miękkości. Następnie nierozbite kawałki mięsa obtocz w jajku, a potem w mące i krótko przesmaż.
    Jeśli nie lubisz panierowanej cielęciny, podaj ją z sosem chrzanowym.

Schabowe Maćka Szumowskiego

Składniki:

  • kawałki plastrów schabu
  • mąka
  • jajka
  • sól
  • pieprz
  • woda
  • oliwa
  • masło

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki schabowe bez kości potłucz na kotlety.
  2. Przypraw mięso pieprzem i solą, a później obtocz je w jajku i mące.
  3. Smaż na oliwie z oliwek z dodatkiem masła. W trakcie smażenia skrop je wodą – dzięki temu będzie soczyste.

Pieczona, soczysta kaczka

Składniki na marynatę:

  • sos sojowy
  • rozgniecione goździki
  • rozgniecione ząbki czosnku
  • miód
  • czerwona papryka słodka w proszku
  • pieprz
  • sól
  • ocet balsamiczny lub owocowy
  • majeranek
  • oliwa z oliwek
  • kilka łyżek czerwonego wina

Sposób przygotowania:

  1. Składniki wymieszaj w miseczce i nasmaruj nimi kaczkę.
  2. Piecz ją pod przykryciem, później odkryj i ponownie polej marynatą.

Piersi z kurczaka w sosie z zielonych oliwek

Składniki:

  • piersi z kurczaka
  • mąka
  • słoik zielonych oliwek
  • śmietana 30%
  • sól
  • pieprz
  • ser rokpol
  • natka pietruszki
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka w kawałkach podsmaż na oliwie.
  2. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojone oliwki i posyp je mąką, by się przyrumieniły.
  4. Wlej śmietanę, dodaj pieprz i sól. Polej tym kurczaka i posyp natką. Możesz też posypać danie pokruszonym rokpolem. Na wierzchu połóż kilka pokrojonych oliwek.

Inne przepisy na mięsne dania znajdziesz tutaj.