Nadchodzi kolejny dzień, a Ty nie masz pomysłu na obiad? Jeśli jesteś fanką sycących i smacznych posiłków, a jednocześnie lubisz mięso, koniecznie sprawdź poniższe przepisy na pyszne, mięsne dania.
Cielęcina gotowana i panierowana
Składniki:
- kawałek cielęciny, najlepiej tzw. pęga, ale niekoniecznie
- mąka
- jajko
- sól,
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
Sposób przygotowania:
- Cielęcinę umyj i włóż do garnka z przyprawami.
- Gotuj do miękkości. Następnie nierozbite kawałki mięsa obtocz w jajku, a potem w mące i krótko przesmaż.
Jeśli nie lubisz panierowanej cielęciny, podaj ją z sosem chrzanowym.
Schabowe Maćka Szumowskiego
Składniki:
- kawałki plastrów schabu
- mąka
- jajka
- sól
- pieprz
- woda
- oliwa
- masło
Sposób przygotowania:
- Kawałki schabowe bez kości potłucz na kotlety.
- Przypraw mięso pieprzem i solą, a później obtocz je w jajku i mące.
- Smaż na oliwie z oliwek z dodatkiem masła. W trakcie smażenia skrop je wodą – dzięki temu będzie soczyste.
Pieczona, soczysta kaczka
Składniki na marynatę:
- sos sojowy
- rozgniecione goździki
- rozgniecione ząbki czosnku
- miód
- czerwona papryka słodka w proszku
- pieprz
- sól
- ocet balsamiczny lub owocowy
- majeranek
- oliwa z oliwek
- kilka łyżek czerwonego wina
Sposób przygotowania:
- Składniki wymieszaj w miseczce i nasmaruj nimi kaczkę.
- Piecz ją pod przykryciem, później odkryj i ponownie polej marynatą.
Piersi z kurczaka w sosie z zielonych oliwek
Składniki:
- piersi z kurczaka
- mąka
- słoik zielonych oliwek
- śmietana 30%
- sól
- pieprz
- ser rokpol
- natka pietruszki
- oliwa
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka w kawałkach podsmaż na oliwie.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojone oliwki i posyp je mąką, by się przyrumieniły.
- Wlej śmietanę, dodaj pieprz i sól. Polej tym kurczaka i posyp natką. Możesz też posypać danie pokruszonym rokpolem. Na wierzchu połóż kilka pokrojonych oliwek.
Inne przepisy na mięsne dania znajdziesz tutaj.