Dorsz to ryba charakteryzująca się białym i wyśmienitym mięsem. Jest powszechnie dostępna. Mięso tej ryby jest bogate w pełnowartościowe białko będące dobrą alternatywą dla mięs czerwonych i drobiu. Zawiera witaminy D3, witaminy B12, fosforu, selenu oraz bogactwo kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3.
Świeży dorsz zawsze smakuje wybornie! W towarzystwie musu z młodych buraków i chrupiących warzyw da charakter dania kompletnego, w którym to ryba właśnie uwydatni wszystkie swoje najlepsze walory.
Składniki na 10 porcji:
- Dorsz bałtycki lub atlantycki 1200-1500 g (porcja 120-150 g)\
- Buraki 0,5 kg
- Dowolne warzywa sezonowe (kolorowe) 0,5 kg (młoda marchew, brokuł, kalafior, mini
- bakłażan mini cukinia, mini koper włoski itp.)
- Porzeczki jeżyny jagody 200 g
- Miód 50 g
- Czerwone wino wytrawne 200 ml
- Cytryna 1 szt
- Masło klarowane do smażenia
- Mikro zioła, kwiaty do dekoracji, sól/pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Obieramy buraki i gotujemy na wolnym ogniu z czerwonym winem, miodem i soku z ½ cytryny.
- Ugotowane buraki miksujemy na gładką masę, przyprawiamy. Polędwicę z dorsza lub filety dzielimy na równe części.
- Doprawiamy solą i pieprzem oraz delikatnie skrapiamy połówką cytryny. Następnie smażymy na klarowanym maśle z obu stron.
- Sezonowe warzywa blanszujemy i delikatnie podsmażamy na maśle dodając wyłącznie sól i pieprz.
- Gotowy mus z buraków rozciągamy dekoracyjnie po talerzu. Układamy usmażoną rybę.
- Aranżujemy warzywa w formie „ogródka”, co nada nam lekką i wiosenną kulinarną scenerię.
Smacznego!