Co ważne, nie musimy bazować na warzywach z puszki czy z zalewy. Możemy bowiem przyrządzić kompozycje zawierające pierwsze świeże warzywa, takie jak pomidory, ogórki, rzodkiewkę, oraz całoroczne sałaty, kapusty, szpinak czy warzywa korzeniowe.
Oczywiście pierwszy pomysł to już świąteczny klasyk – sałatka jarzynowa. Ile autorów – tyle smaków! Prawdopodobnie w każdym domu ta sałatka smakuje nieco inaczej – dużo zależy od proporcji warzyw oraz sosu, który je połączy. Jedno jest pewne – jak zwykle będzie przebojem na świątecznym stole. Dla tych, którzy chcą ją w tym roku urozmaicić, pomocny będzie przepis na sałatkę jarzynową z dodatkiem karczochów i oliwek:
Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami
Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- 3 karczochy
- 0,5 łyżeczki Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
- 2 duże marchewki
- 150 g zielonego groszku konserwowego
- 125 g sera edamskiego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- łyżka natki pietruszki (posiekana)
- łyżka kaparów
- 50 g czarnych oliwek
- pieprz
- pęczek bazylii
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę.
- Warzywa ugotuj w osolonej wodzie, a następnie wystudź. Jeżeli używasz świeżych karczochów to gotuj je w osolonej wodzie przez około 7 minut. Te ze słoika przekrój tylko na cztery części.
- Pokrój w kostkę ser. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj groszek, pokroją w paseczki bazylię. Całość polej oliwą i dopraw pieprzem, sokiem z cytryny i mieszanką przypraw.
- Sałatkę podawaj posypaną pietruszką, kaparami i oliwkami z wierzchu.