Składniki:
- kapusta pekińska
- sos sałatkowy (np. Szefa Knorr)
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 80 g sera żółtego
- 60 g szynki
- 4 ogórki konserwowe
- 0,5 natki pietruszki
- 2 jajka na twardo
- papryka czerwona
- cebula
- łyżka chrzanu
- 20 g grzanek
Sposób przygotowania:
- Kapustę pekińską poszatkuj. Ogórka konserwowego pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Przełóż wszystko do miski.
- Paprykę, ser żółty i szynkę pokrój w paski. Jaja obierz i pokrój w kostkę. Dodaj wszystko do miski z kapustą.
- Przygotuj sos sałatkowy z majonezem i ketchupem, dla nadania wyjątkowego smaku. Wymieszaj sałatkę z sosem. Podawaj posypaną grzankami.
- A kiedy tradycji stanie się zadość… sięgnijmy po oryginalną sałatkę z kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią.