Składniki:
- 3 garście Szpinaku młodego marki Eisberg
- 2 małe, upieczone buraki
- 50 g sera halloumi
- garść żurawiny
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów nerkowca
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz czarny
Dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Młody szpinak ułożyć w miseczce.
- Upieczone buraki pokroić w kostkę i wymieszać ze szpinakiem.
- Polać przygotowanym wcześniej dressingiem.
- Ser halloumi pociąć w plastry.
- Na patelni grillowej rozgrzać oliwę i smażyć ser aż się przyrumieni. Ułożyć go na wierzchu sałatki.
- Całość posypać orzechami nerkowca i włoskimi oraz żurawiną.