Sałatka z młodym szpinakiem

Gdy upał nie odpuszcza, także apetyt nam nie dopisuje. Istnieje jednak wyjście z sytuacji – lekka, a zarazem pożywna sałatka na bazie wartościowego młodego szpinaku.

Sałatka z młodym szpinakiem

Składniki:

  • 3 garście Szpinaku młodego marki Eisberg
  • 2 małe, upieczone buraki
  • 50 g sera halloumi
  • garść żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz czarny

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Młody szpinak ułożyć w miseczce.
  2. Upieczone buraki pokroić w kostkę i wymieszać ze szpinakiem.
  3. Polać przygotowanym wcześniej dressingiem.
  4. Ser halloumi pociąć w plastry.
  5. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę i smażyć ser aż się przyrumieni. Ułożyć go na wierzchu sałatki.
  6. Całość posypać orzechami nerkowca i włoskimi oraz żurawiną.