
Jej autorski Program trzydziestu dni zakłada utrzymanie optymalnej diety, zawiera rozpisane na cały miesiąc dzienne menu oraz praktyczną listę zakupów. Według autorki kluczem do młodego wyglądu i szczupłej sylwetki jest zmiana świadomości na temat sposobu odżywiania, wyrobienie dobrych nawyków i konsekwentna ich realizacja.
Autorka udowadnia, że dobra dieta jest alternatywą dla inwazyjnych i kosztownych zabiegów medycyny estetycznej. Jak sama mówi, jej program rozpisany jest na miesiąc, bo tyle potrzeba, by nasze ciało zregenerowało się, a szkodliwe nawyki zostały zastąpione przez zdrowe zasady jedzenia.
Swoją metodę Agnieszka Mielczarek oparła na wzorcach z kuchni francuskiej, przyglądając się temu, co Francuzki jedzą i jak żyją. Jak pisze we wstępie do książki, do swojego programu namówiła również swego męża, z pochodzenia Francuza, przekonując go jak duży wpływ na samopoczucie ma zmiana diety.
W swojej książce podaje 90 przepisów na proste i szybkie posiłki, ułożone z wykorzystaniem światowych badań nad zdrowym żywieniem, ale dopasowane do polskich smaków i tradycji kulinarnych.
“Jak schudnąć po 40.?” to odpowiedź na światową rewolucję w podejściu do trybu życia, w którym dobrze budowana motywacja prowadzi do stabilnego gubienia wagi i zachowania młodego, pięknego wyglądu. Autorka wierzy, że czytelniczki pokochają jej metodę trzydziestu dni, bo została ona stworzona z miłości do wszystkich kobiet – tych, które zna i tych, które poznają ją dzięki tej lekturze.
Słowo „dieta” znaczy dla nas zazwyczaj „wyrzeczenie”. Tymczasem książka Agnieszki pokazuje, że wystarczy wyeliminować mleko, jajka i gluten, żeby waga sama spadła. Takie menu to ratunek przy nadwrażliwości na te produkty, z której pacjenci często nie zdają sobie sprawy. Tymczasem dania wegańskie są pyszne, łatwe do przyrządzenia i można jeść je bez potrzeby głodzenia się, a efekt oczyszczenia organizmu widać bardzo szybko. Jestem przekonana, że każdy po zastosowaniu programu poczuje ogromną zmianę. Polecam tę książkę nie tylko paniom po czterdziestce, ale każdemu, niezależnie od wieku, płci i wagi. Mała zmiana na talerzu – wielki powrót do równowagi.
Mira Gałęcka, doktor nauk medycznych