Serce na talerzu

Od serca i w kształcie serca – takie danie smakuje najlepiej. Tosty z jajkiem w fantazyjnej kompozycji z pewnością spełniają te wymagania!

Serce na talerzu

Śniadanie w takiej formie zadowoli niejednego łasucha. Wytrawne grzanki zaspokoją głód i nacieszą oko swoim niebanalnym wyglądem. Któż nie chciałby dostać takiego śniadania od ukochanej osoby?

Składniki:

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 małe jajka
  • Delma Maślany Smak 80% tłuszczu
  • ½ łyżeczki suszonych ziół (bazylia, oregano)
  • sól, pieprz
  • małe pomidorki
  • szczypior z dymki

Sposób przygotowania:

  1. W kromkach chleba wytnij foremką serce. Pieczywo posmaruj masłem i oprósz ziołami.
  2. Patelnię rozgrzej, połóż na niej pieczywo posmarowaną stroną do spodu.
  3. Gdy chleb się zarumieni odwróć kromki na drugą stronę i wbij w miejsce wyciętych serc jajka.
  4. Oprósz solą i smaż, aż jajka lekko się zetną.
  5. Podawaj z dodatkiem pomidorów i szczypiorku.