Sernik toffi z orzechami

Sernik toffi z orzechami
Sernik toffi z orzechami

Jesień kulinarnie rozpieszcza wszystkich smakoszy orzechów, zwłaszcza włoskich i laskowych! To świetna porcja zdrowia na każdy dzień, ale i pomysł na przekąskę w ciągu dnia. Już 3 orzechy dziennie dostarczają niezbędną dla organizmu dawkę wartości odżywczych tj. pełnowartościowe białko i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W kuchni orzechy wykorzystasz w daniach wytrawnych, ale i deserach. Sernik toffi z orzechami i twarożkiem to propozycja na jesienne osłodzenie od marki Mój Ulubiony z Wielunia. Smacznego!

Spód:
-250 g ciastek typu Digestive
– 100 g masła, roztopionego

Masa:
– 1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
– 5
– 250 g masy
– 5 łyżek skrobi ziemniaczanej (lub mąki
– opakowanie cukru waniliowego

Polewa:
– 200 g masy krówkowej
– 2 łyżki masła
– 50 g śmietanki kremówki
– 100 g orzechów, włoskich lub laskowych, lub innych dowolnych

Sposób przygotowania:
Ciastka zmiksować lub bardzo drobno pokruszyć, dokładnie wymieszać z masłem. Spód dużej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Ciasteczkami wyłożyć spód, odstawić do lodówki. Ser utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym, dodać masę krówkową, zmiksować, dodać skrobię i dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać, masę przelać na schłodzony spód. Piec ok 50 minut w 180 stopniach C. Ostudzić sernik w uchylonym piekarniku. Pozostałą masę korówkową, masło i śmietankę podgrzać w rondelku i dokładnie wymieszać na gładką masę, przestudzić, wylać na sernik. Orzechy posiekać, podprażyć na suchej patelni i rozłożyć na polewie. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.