Sernikobrownie z wiśniami

Klasyka zawsze dobrze „smakuje”, dlatego na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych słodkości takich jak mazurek, pascha czy babka wielkanocna.

sernikobrownie

Dla tych, którzy lubią poeksperymentować w kuchni, a dodatkowo są łasuchami „sernikowego szaleństwa” marka  Kompozycja puszystego twarożku z odrobiną ciasta czekoladowego i wiśni to idealny pomysł na przepyszny wiosenny smakołyk.

Część serowa:

  • 450 g twarożku kanapkowo sernikowego Mój Ulubiony
  • 2 jajka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 50 g cukru pudru

Część brownie:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 70 g masła
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • około 100 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 200 g wiśni mrożonych lub odsączonych tj. białko, wapń i witaminy z grupy B. Doskonały do kanapek, z kompotu

Przygotowanie:

Twarożek zmiksować z jajkami, cukrem i budyniem, wylać masę do natłuszczonej foremki (np. 20cmx30cm). Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao i solą. Dodać mleko, jajka i przestudzoną czekoladę z masłem. Porcje ciasta nakładać nierównomiernie na warstwę serową (jest cięższa, więc się w nią „wtopi”), nożem tworzyć esy-floresy łącząc obie masy. W ciasto powtykać wiśnie. Piec ok 40 minut w 180 st. Ostudzić i schłodzić ciasto, pokroić w kwadraty przed podaniem.