Dla tych, którzy lubią poeksperymentować w kuchni, a dodatkowo są łasuchami „sernikowego szaleństwa” marka Kompozycja puszystego twarożku z odrobiną ciasta czekoladowego i wiśni to idealny pomysł na przepyszny wiosenny smakołyk.
Część serowa:
- 450 g twarożku kanapkowo sernikowego Mój Ulubiony
- 2 jajka
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 50 g cukru pudru
Część brownie:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 70 g masła
- 200 g mąki
- 2 jajka
- około 100 ml mleka
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 200 g wiśni mrożonych lub odsączonych tj. białko, wapń i witaminy z grupy B. Doskonały do kanapek, z kompotu
Przygotowanie:
Twarożek zmiksować z jajkami, cukrem i budyniem, wylać masę do natłuszczonej foremki (np. 20cmx30cm). Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao i solą. Dodać mleko, jajka i przestudzoną czekoladę z masłem. Porcje ciasta nakładać nierównomiernie na warstwę serową (jest cięższa, więc się w nią „wtopi”), nożem tworzyć esy-floresy łącząc obie masy. W ciasto powtykać wiśnie. Piec ok 40 minut w 180 st. Ostudzić i schłodzić ciasto, pokroić w kwadraty przed podaniem.