
Z powodzeniem zasmakują również najmłodszym. Czy gofry muszą zawsze smakować tak samo? Nie, otóż nasza propozycja zachęca do nowego smaku w tej klasycznej przekąsce.
Składniki (na 2 porcje):
- 50 g świeżych kurek,
- łyżka masła,
- 4 plasterki szybki parmeńskiej,
- opakowanie gofrów Dan Cake,
- starty parmezan,
- 100 g twarogu półtłustego,
- 10 listków bazylii,
- 3 łyżki śmietany 12%,
- sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
- Kurki oczyścić z piasku dokładnie je myjąc. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć grzyby na małym ogniu aż zmiękną.
- W trakcie smażenia –w miseczce wymieszać twaróg ze śmietaną i drobno posiekanymi listkami bazylii. Doprawić solą i pieprzem.
- Gofry zagrzać w piekarniku, aż delikatnie się zarumienią. Wyłożyć na talerze.
- Kurki zdjąć z patelni i wyłożyć na papier aby osuszyć je z tłuszczu. Jedną stronę gofra posmarować twarożkiem bazyliowym, na wierzch położyć kurki.
- Zetrzeć parmezan na ciepłe grzyby, a na samym końcu położyć złożone na pół plastry szynki parmeńskiej. Całość przykryć drugim, ciepłym gofrem.