Spring rollsy z tuńczykiem i pikantnym sosem

Spring rollsy z tuńczykiem i pikantnym sosem

Składniki:

  • 3 słoiczki tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo
  • 3 opakowania papieru ryżowego (średnica ok. 22 cm, ok. 30 sztuk)
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka żółta
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża czerwona cebula
  • świeże zioła, np. bazylia, kolendra, mięta, szczypiorek
  • oliwa z tuńczyka
  • opcjonalnie czarny sezam – do podania

Składniki na sos:

  • 1 opakowanie passaty pomidorowej w kartonie 500g marki Valfrutta
  • 2 łyżki glassy sojowej marki Ponti
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sos chilli pikantny (ilość wg uznania)
  • ok. 1 łyżeczka imbiru suszonego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 średniej cebuli czerwonej
  • 2 łyżki oliwy spod tuńczyka

Sposób przygotowania:

1. Warzywa oczyść, umyj i pokrój w paski. Cebulę pokrój w kostkę. Odlej oliwę z tuńczyka.

2. Przygotuj miskę z ciepłą wodą.

3. Przygotuj drewnianą deskę. Aby zapobiec przyklejaniu papieru ryżowego do deski, posmaruj ją oliwą. Krążek papieru ryżowego zamocz przez 3–4 sekundy. Wyciągnij i połóż na desce.

4. Układaj warzywa, zioła i tuńczyka na środku dolnej połowy papieru. Zawiń do środka boczne brzegi i zawiń rulonik.

5. Przygotuj sos. Cebulę, czosnek obierz i pokrój w kostkę.

6. Na patelnię nalej olej i zeszklij cebulę, czosnek. Dodaj imbir, smaż chwilkę.

7. Dodaj na patelnię passatę, glassę, sos sojowy oraz sos chilli. Całość gotuj 7–10 minut do zagęszczenia sosu.

8. Spring rollsy podawaj z sosem..