Składniki:
- 3 słoiczki tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo
- 3 opakowania papieru ryżowego (średnica ok. 22 cm, ok. 30 sztuk)
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża papryka żółta
- 2 duże marchewki
- 1 duża czerwona cebula
- świeże zioła, np. bazylia, kolendra, mięta, szczypiorek
- oliwa z tuńczyka
- opcjonalnie czarny sezam – do podania
Składniki na sos:
- 1 opakowanie passaty pomidorowej w kartonie 500g marki Valfrutta
- 2 łyżki glassy sojowej marki Ponti
- 2 łyżki sosu sojowego
- sos chilli pikantny (ilość wg uznania)
- ok. 1 łyżeczka imbiru suszonego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 średniej cebuli czerwonej
- 2 łyżki oliwy spod tuńczyka
Sposób przygotowania:
1. Warzywa oczyść, umyj i pokrój w paski. Cebulę pokrój w kostkę. Odlej oliwę z tuńczyka.
2. Przygotuj miskę z ciepłą wodą.
3. Przygotuj drewnianą deskę. Aby zapobiec przyklejaniu papieru ryżowego do deski, posmaruj ją oliwą. Krążek papieru ryżowego zamocz przez 3–4 sekundy. Wyciągnij i połóż na desce.
4. Układaj warzywa, zioła i tuńczyka na środku dolnej połowy papieru. Zawiń do środka boczne brzegi i zawiń rulonik.
5. Przygotuj sos. Cebulę, czosnek obierz i pokrój w kostkę.
6. Na patelnię nalej olej i zeszklij cebulę, czosnek. Dodaj imbir, smaż chwilkę.
7. Dodaj na patelnię passatę, glassę, sos sojowy oraz sos chilli. Całość gotuj 7–10 minut do zagęszczenia sosu.
8. Spring rollsy podawaj z sosem..