Szpinakowe roladki

Kuchnia to zazwyczaj królestwo dorosłych, ale najmłodsi też odnajdą się w niej fantastycznie. Przygotujcie razem posiłek, który będzie dużą frajdą dla całej rodziny, a wspólne gotowanie szybko zamieni się w przyjemną tradycję.

Szpinakowe roladki

Maluchy z dumą zjedzą własnoręcznie przygotowany posiłek i będą dopytywać o to, kiedy następnym razem przyrządzicie ramię w ramię podobne smakowite arcydzieło. Każdemu rodzicowi przyda się drobna pomoc w wymyśleniu kolejnego specjału, dlatego polecamy przepis na szpinakowe roladki, z których można uformować zielone ślimaki. Pysznie i kolorowo!

Składniki:

  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 500 ml mleka
  • 4 jajka
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 plastrów szynki
  • 200 g naturalnego twarożku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1 szczypta Oregano z Turcji Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Na początek przygotuj ciasto na naleśniki. Połącz w misce mleko, jajka, olej, cukier, szczyptę soli, pieprzu oraz oregano. Do wszystkiego dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  2. Do masy stopniowo, cały czas mieszając, wsypuj mąkę. Ciasto pokoloruj na zielono dzięki dodatkowi szpinaku. Wszystko zmiksuj w blenderze.
  3. Usmaż placki. Zachęć dzieci, by gotowe naleśniki posmarowały naturalnym twarożkiem oraz położyły na nie plastry szynki.
  4. Naleśniki zawiń przy pomocy folii spożywczej. Gotowe ruloniki pozostaw w lodówce na godzinę.
  5. Po tym czasie pokrój naleśniki w plastry. Każdy ponakłuwaj przez środek wykałaczką. Powstaną kolorowe roladki z serka oraz szynki.