Maluchy z dumą zjedzą własnoręcznie przygotowany posiłek i będą dopytywać o to, kiedy następnym razem przyrządzicie ramię w ramię podobne smakowite arcydzieło. Każdemu rodzicowi przyda się drobna pomoc w wymyśleniu kolejnego specjału, dlatego polecamy przepis na szpinakowe roladki, z których można uformować zielone ślimaki. Pysznie i kolorowo!
Składniki:
- 150 g mrożonego szpinaku
- 500 ml mleka
- 4 jajka
- 20 dag mąki pszennej
- 10 plastrów szynki
- 200 g naturalnego twarożku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 szczypta cukru
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 1 szczypta Oregano z Turcji Knorr
Sposób przygotowania:
- Na początek przygotuj ciasto na naleśniki. Połącz w misce mleko, jajka, olej, cukier, szczyptę soli, pieprzu oraz oregano. Do wszystkiego dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Do masy stopniowo, cały czas mieszając, wsypuj mąkę. Ciasto pokoloruj na zielono dzięki dodatkowi szpinaku. Wszystko zmiksuj w blenderze.
- Usmaż placki. Zachęć dzieci, by gotowe naleśniki posmarowały naturalnym twarożkiem oraz położyły na nie plastry szynki.
- Naleśniki zawiń przy pomocy folii spożywczej. Gotowe ruloniki pozostaw w lodówce na godzinę.
- Po tym czasie pokrój naleśniki w plastry. Każdy ponakłuwaj przez środek wykałaczką. Powstaną kolorowe roladki z serka oraz szynki.