Polska wersja skrzydełek w stylu Buffalo

Dzisiaj prezentujemy polską wersję niezwykle popularnych w Stanach Zjednoczonych pikantnych skrzydełek w sosie Buffallo – tak zwanych „atomowych skrzydełek”, specjalność baru Down The Hatch na Greenwich Village w Nowym Jorku.

polska wersja skrzydelek
Polska wersja skrzydełek w stylu Buffalo

To nie są typowe skrzydełka z kurczaka w miodzie, całość ma znacznie wyraźniejszy smak niż znane nam dania.

Skrzydełko skrzydełku nierówne

Aby przyrządzić dobre skrzydełka z kurczaka należy trzymać się kilku reguł. Przede wszystkim nie warto sięgać po gotowe półprodukty. Pozornie z jednej strony bardzo szybko skracają czas na przygotowywanie, jednak bardzo często dominują smak całego dania (jak chociażby w przypadku sosu tabasco). Jednego warunku należy przestrzegać bezwzględnie – mięso powinno pochodzić z hodowli ekologicznej. I nie mowa w tym przypadku o kwestiach etycznych dotyczących hodowli drobiu, lecz jego walorach smakowych – to właśnie karmione wyłącznie naturalną paszą kurczaki, bez dodatków antybiotyków i GMO, posiadają przyjemne, delikatne i soczyste mięso. Po trzecie, nie zawsze warto sięgać po gotowe mieszanki przypraw, czasami wystarczy użyć 3-4 podstawowych przypraw.

Bez względu na przepis, skrzydełka z kurczaka należy za każdym razem umyć po bieżącą wodą, osuszyć papierowymi ręcznikami oraz obciąć z lotem (można je wykorzystać do rosołu lub jako baza do dowolnej zupy). Drób jest delikatnym mięsem, dlatego znacznie lepiej jest łączyć go z łagodną oliwą z oliwek niż cięższym olejem słonecznikowym. W przypadku przepisu na skrzydełka kurczaka w miodzie należy uważać, aby nie ustawić zbyt wysokiej temperatury piekarnika (nie wyższej niż 160stopni Celsjusza), wówczas miód się lekko przypali, a mięso będzie nieupieczone. Często lepszym rozwiązaniem okazuje się osobne przygotowanie sosu na bazie miodu.

Przepis na miodowo-pikantne skrzydełka

Składniki na 3 porcje:

  • 12 skrzydełek z kurczaka z hodowli ekologicznej,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • po łyżeczce sproszkowanej słodkiej papryki, pieprzu cayenne, kurkumy i soli ziołowej.

Sos w stylu Buffalo:

Składniki:

  • 250ml octu z wina białego,
  • 2 łyżeczki miodu (najlepiej lipowego lub gryczanego),
  • 2.5 łyżki sosu chili,
  • po łyżeczce słodkiej papryki, czosnku w proszku, kurkumy, mąki kukurydzianej
  • oraz sok z połówki cytryny (wcześniej należy sparzyć skórkę).

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wraz z ziołami należy przesypać do foliowego woreczka, a następnie włożyć do środka uprzednio zwilżone oliwą z oliwek skrzydełka z kurczaka.
  2. Torbą należy solidnie potrząsnąć, aby każdy kawałek mięsa otoczył się w przyprawach.
  3. Następnie należy równomiernie rozłożyć skrzydełka na blaszce (wystarczy użyć papieru do pieczenia, aby mięso nie było zbyt tłuste) i piec je w temperaturze 180stopni przez około 30 minut, aż nabiorą złotego, rumianego koloru.
  4. Od czasu do czasu można je obrócić, aby skórka równomiernie się upiekła.
  5. Do rondelka należy wlać ocet, miód, chili i przyprawy, dolać odrobinę wody (około 125ml), całość doprowadzić do września i gotować około 15 minut do znacznej redukcji sosu.
  6. Na niewielkiej patelni rozlać 6-7 łyżek sosu i zagęścić go mąką kukurydzianą, a następnie całość wlać do rondelka, dodać sok z cytryny i ciągle mieszając, doprowadzić do września (ważne, aby nie było grudek!).

Serwowanie:

bardzo ważne, aby nie polewać skrzydełek sosem! W takim wypadku namiękną i przestaną być chrupiące, dlatego należy go podawać w osobnym naczyniu. W zależności od smakowych preferencji, sos może być bardziej lub mniej ostry – wszystko zależy od ilości sosu chilli. Jeśli jednak danie ma być przeznaczone dla młodszych, to warto zrezygnować z pikantności na rzecz naturalnej słodkości, dodając większą ilość miodu. Warto mieć na uwadze, iż każdy przepis na skrzydełka z kurczaka można podobnie modyfikować, nie używając do tego cukru ani gotowych mieszanek przypraw lub sosów w słoiczkach.

Skrzydełko skrzydełku nierówne

Aby przyrządzić dobre skrzydełka z kurczaka należy trzymać się kilku reguł. Przede wszystkim nie warto sięgać po gotowe półprodukty. Pozornie z jednej strony bardzo szybko skracają czas na przygotowywanie, jednak bardzo często zdominowują smak całego dania (jak chociażby w przypadku sosu tabasco). Jednego warunku należy przestrzegać bezwzględnie – mięso powinno pochodzić z hodowli ekologicznej. I nie mowa w tym przypadku o kwestiach etycznych dotyczących hodowli drobiu, lecz jego walorach smakowych – to właśnie karmione wyłącznie naturalną paszą kurczaki, bez dodatków antybiotyków i GMO, posiadają przyjemne, delikatne i soczyste mięso. Po trzecie, nie zawsze warto sięgać po gotowe mieszanki przypraw, czasami wystarczy użyć 3-4 podstawowych przypraw.