
To nie są typowe skrzydełka z kurczaka w miodzie, całość ma znacznie wyraźniejszy smak niż znane nam dania.
Skrzydełko skrzydełku nierówne
Aby przyrządzić dobre skrzydełka z kurczaka należy trzymać się kilku reguł. Przede wszystkim nie warto sięgać po gotowe półprodukty. Pozornie z jednej strony bardzo szybko skracają czas na przygotowywanie, jednak bardzo często dominują smak całego dania (jak chociażby w przypadku sosu tabasco). Jednego warunku należy przestrzegać bezwzględnie – mięso powinno pochodzić z hodowli ekologicznej. I nie mowa w tym przypadku o kwestiach etycznych dotyczących hodowli drobiu, lecz jego walorach smakowych – to właśnie karmione wyłącznie naturalną paszą kurczaki, bez dodatków antybiotyków i GMO, posiadają przyjemne, delikatne i soczyste mięso. Po trzecie, nie zawsze warto sięgać po gotowe mieszanki przypraw, czasami wystarczy użyć 3-4 podstawowych przypraw.
Bez względu na przepis, skrzydełka z kurczaka należy za każdym razem umyć po bieżącą wodą, osuszyć papierowymi ręcznikami oraz obciąć z lotem (można je wykorzystać do rosołu lub jako baza do dowolnej zupy). Drób jest delikatnym mięsem, dlatego znacznie lepiej jest łączyć go z łagodną oliwą z oliwek niż cięższym olejem słonecznikowym. W przypadku przepisu na skrzydełka kurczaka w miodzie należy uważać, aby nie ustawić zbyt wysokiej temperatury piekarnika (nie wyższej niż 160stopni Celsjusza), wówczas miód się lekko przypali, a mięso będzie nieupieczone. Często lepszym rozwiązaniem okazuje się osobne przygotowanie sosu na bazie miodu.
Przepis na miodowo-pikantne skrzydełka
Składniki na 3 porcje:
- 12 skrzydełek z kurczaka z hodowli ekologicznej,
- oliwa z oliwek,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- po łyżeczce sproszkowanej słodkiej papryki, pieprzu cayenne, kurkumy i soli ziołowej.
Sos w stylu Buffalo:
Składniki:
- 250ml octu z wina białego,
- 2 łyżeczki miodu (najlepiej lipowego lub gryczanego),
- 2.5 łyżki sosu chili,
- po łyżeczce słodkiej papryki, czosnku w proszku, kurkumy, mąki kukurydzianej
- oraz sok z połówki cytryny (wcześniej należy sparzyć skórkę).
Sposób przygotowania:
- Mąkę wraz z ziołami należy przesypać do foliowego woreczka, a następnie włożyć do środka uprzednio zwilżone oliwą z oliwek skrzydełka z kurczaka.
- Torbą należy solidnie potrząsnąć, aby każdy kawałek mięsa otoczył się w przyprawach.
- Następnie należy równomiernie rozłożyć skrzydełka na blaszce (wystarczy użyć papieru do pieczenia, aby mięso nie było zbyt tłuste) i piec je w temperaturze 180stopni przez około 30 minut, aż nabiorą złotego, rumianego koloru.
- Od czasu do czasu można je obrócić, aby skórka równomiernie się upiekła.
- Do rondelka należy wlać ocet, miód, chili i przyprawy, dolać odrobinę wody (około 125ml), całość doprowadzić do września i gotować około 15 minut do znacznej redukcji sosu.
- Na niewielkiej patelni rozlać 6-7 łyżek sosu i zagęścić go mąką kukurydzianą, a następnie całość wlać do rondelka, dodać sok z cytryny i ciągle mieszając, doprowadzić do września (ważne, aby nie było grudek!).
Serwowanie:
bardzo ważne, aby nie polewać skrzydełek sosem! W takim wypadku namiękną i przestaną być chrupiące, dlatego należy go podawać w osobnym naczyniu. W zależności od smakowych preferencji, sos może być bardziej lub mniej ostry – wszystko zależy od ilości sosu chilli. Jeśli jednak danie ma być przeznaczone dla młodszych, to warto zrezygnować z pikantności na rzecz naturalnej słodkości, dodając większą ilość miodu. Warto mieć na uwadze, iż każdy przepis na skrzydełka z kurczaka można podobnie modyfikować, nie używając do tego cukru ani gotowych mieszanek przypraw lub sosów w słoiczkach.
Skrzydełko skrzydełku nierówne
Aby przyrządzić dobre skrzydełka z kurczaka należy trzymać się kilku reguł. Przede wszystkim nie warto sięgać po gotowe półprodukty. Pozornie z jednej strony bardzo szybko skracają czas na przygotowywanie, jednak bardzo często zdominowują smak całego dania (jak chociażby w przypadku sosu tabasco). Jednego warunku należy przestrzegać bezwzględnie – mięso powinno pochodzić z hodowli ekologicznej. I nie mowa w tym przypadku o kwestiach etycznych dotyczących hodowli drobiu, lecz jego walorach smakowych – to właśnie karmione wyłącznie naturalną paszą kurczaki, bez dodatków antybiotyków i GMO, posiadają przyjemne, delikatne i soczyste mięso. Po trzecie, nie zawsze warto sięgać po gotowe mieszanki przypraw, czasami wystarczy użyć 3-4 podstawowych przypraw.