Meksykańskie tortille z czerwoną fasolą

Kuchnia meksykańska opiera się na zbożach, przede wszystkim kukurydzy i pszenicy, oraz fasoli. Oto, jak połączyć je w pożywne, upajające smakiem danie, które zachwyci domowników.

Meksykańskie tortille z czerwoną fasolą
Meksykańskie tortille z czerwoną fasolą.

Kuchnia meksykańska to prawdziwy festiwal smaków i kolorów na talerzu! Do tego umożliwia ona stworzenie przepysznych, sycących potraw z niedrogich składników i w krótkim czasie. Nic więc dziwnego, że zyskała ona ogromną popularność na całym świecie, w tym także w Polsce. Na szczęście często przepisy na najlepsze meksykańskie dania nie są zbyt skomplikowane, więc bez problemu możemy cieszyć się nimi również w domu. Jedną z potraw, które po prostu trzeba spróbować, są tortille z czerwoną fasolą.

Zobacz także: Gołąbki z serem wędzonym i kaszą jaglaną

Tortille z czerwoną fasolą

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość osób: 4

  • 4 tortille pszenne
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka Czosnku z USA Knorr
  • 0,5 łyżeczki Chili z Indii Knorr
  • 1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 2 łyżki Przyprawy do warzyw z grilla Knorr
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cukinia
  • 5 listków sałaty lodowej
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Na początku posiekaj pęczek kolendry, a paprykę i cukinię pokrój w plastry. Następnie obtocz warzywa w oleju oraz Przyprawie do warzyw z grilla.

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i nałóż na nią warzywa. Wszystko wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut.

W międzyczasie pokrój w kostkę pomidory oraz cebulę. Zeszklij cebulę na rozgrzanym oleju. Dodaj pomidory, fasolę odsączoną z wody, kmin rzymski, czosnek, chili oraz wlej pół szklanki wody. Całość gotuj przez kilka minut. Później składniki przełóż do kielicha miksera i starannie rozdrobnij na pastę. Dopraw odrobiną soli oraz posiekaną natką kolendry.

Podgrzej płaty tortilli na patelni i posmaruj je pastą z fasoli, a następnie przekrój placki na pół. Z połówki zwiń rożek i podwiń koniec placka, aby zawartość nie mogła z niego wyciec. Do środka włóż liść sałaty oraz upieczone warzywa.