
W liściach, pędach, korzeniach, kwiatach czy owocach roślin zawarte jest całe mnóstwo różnorodnych substancji chemicznych. Niektóre z nich mogą okazać się dla nas bardzo niebezpieczne. W większości przypadków rośliny trujące nie stwarzają żadnego zagrożenia dopóki je nie zjemy, choć niektóre z nich mogą podrażniać już po zwykłym kontakcie ze skórą. Większe ryzyko jest, gdy z ogrodu korzystają zwierzęta domowe lub małe dzieci.
Konwalia majowa
Popularna roślina ozdobna, która jest wykorzystywana w lecznictwie, ale w stanie surowym może okazać się śmiertelnie trująca. Konwalia majowa zawiera toksyny, które zakłócają funkcjonowanie serca. Szkodliwe są wszystkie części rośliny. Nawet wypicie wody z wazonu, w którym stały konwalie może powodować poważne zatrucie.

Bluszcz
Bluszcz to chyba najpopularniejsze pnącze sadzone w ogrodach, a nawet na balkonach. Wszystkie jego części, w tym owoce są trujące. Najczęstszy przypadek to zatrucie przez spożycie jego jagód, może także powodować halucynacje i biegunkę. Liście bluszczu mogą działać drażniąco na skórę oraz oczy.

Hiacynt
Hiacynt zawiera w swoich tkankach związki trujące, powodujące u ludzi po spożyciu zatrucia. Jego listki wywołują zaczerwienienia, swędzenie i podrażnienie skóry. Nawet intensywny zapach hiacyntu może przyczynić się do powstania ostrych reakcji alergicznych.

Cis
Wszystkie części cisa, oprócz czerwonej osnówki, są niebezpieczne dla zdrowia. Toksyna obecna w roślinie może powodować zaburzenia pracy jelit, żołądka i serca, a najgorszym przypadku – nawet śmierć.

Bieluń
Popularna roślina na rabaty oraz do dekoracji balkonów i mieszkań jest niezwykle trująca. Wszystkie części bielunia są niebiezpieczne (liście, łodyga, kwiaty, nasiona, korzenie). Spożycie przez dziecko nawet kilku nasion może okazać się śmiertelne.
