Wielkanocna zupa chrzanowa

Święta Wielkanocne to przede wszystkim żurek lub barszcz biały, który króluje w większość polskich domów. Warto spróbować również  wyrazistej szczawiowej lub wielkanocnej zupy chrzanowej.

Zupa chrzanowa
Wielkanocna zupa chrzanowa

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 surowe białe kiełbasy
  • 4 jajka
  • 15 g chrzanu
  • 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 2 białe cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 80 ml oleju
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 2 litry bulionu drobiowego

Zobacz również  – Pascha wielkanocna ze śliwkami kalifornijskimi

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w kostkę cebulę i zeszklij ją w garnku na oleju. Następnie dodaj mąkę i wszystko zasmaż.
  2. Przygotuj 2 litry bulionu drobiowego według ulubionego przepisu i zalej nim zasmażkę.
  3. Do całości wrzuć kiełbasę i dopraw Delikatem przyprawą uniwersalną Knorr. Wywar gotuj przez około 20 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij kiełbasę, lekko ją ostudź i pokrój w plasterki.
  5. Ugotuj jajka na twardo, po czym posiekaj je albo zetrzyj na tarce.
  6. Do zupy dodaj chrzan i śmietanę. Gotuj jeszcze raz przez około 15 minut do momentu, aż danie przejdzie smakiem chrzanu.
  7. Na koniec wrzuć do zupy plastry kiełbasy oraz posiekane jajka. Danie serwuj z dodatkiem natki pietruszki.