Warto zainspirować się przepisami świątecznymi z innych krajów lub zmodyfikować znane już receptury dodając nowe akcenty smakowe.
Składniki:
- 50 dkg śledzi matiasów
- 80 g śliwek kalifornijskich
- 2 jajka na twardo
- 2 łyżki oleju lnianego
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Konfitura cebulowa:
- 2 duże czerwone cebule
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Konfitura cebulowa:
- Cebulę pokroić drobno w piórka, przełożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą, posolić.
- Podsmażyć ją do momentu zeszklenia, zwiększyć ogień i lekko ją zarumienić, dodać cukier trzcinowy, tymianek, po chwili dolać ocet balsamiczny.
- Całość smażyć do momentu zredukowania płynu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Odstawić do ochłodzenia.
Tatar:
- Dwie suszone śliwki z Kalifornii zostawić do dekorowania tatara, resztę drobno pokroić. Dobrze odmoczone matiasy (3-4 godziny, zmiana wody min. 3 razy) posiekać ręcznie, drobno.
- Jajka na twardo posiekać drobno i przełożyć do misy ze śledziami, dodać śliwki kalifornijskie, zimną konfiturę cebulową, natkę pietruszki, olej lniany.
- Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Tatar powinien schłodzić się przynajmniej dwie godziny przed podaniem.