Na co dzień, a nie od święta – czyli jak chleb wpływa na nasze...
Zacznijmy od definitywnego rozprawienia się z wciąż pokutującymi mitami. Mimo, iż Instytut Żywności i Żywienia zaleca codziennie spożywanie chleba, bo jest zdrowy, to z oficjalnych badań Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że spożycie pieczywa w...
Leczenie zaćmy, czyli co nowego w medycynie piszczy?
Oto krótki przegląd ostatnich wyników badań naukowców nad sposobami szybszego i jeszcze skuteczniejszego leczenia tej – bądź co bądź już urastającej do rangi cywilizacyjnej – choroby.
Komórki macierzyste zamiast sztucznej soczewki
Aktualnie w leczeniu zaćmy stosuje...
Komórki macierzyste zregenerują mięśnie
Także w Polsce prowadzone są liczne badania nad ich zastosowaniem w różnego rodzaju terapiach. Badania, dotyczące udziału komórek macierzystych w odbudowie mięśni szkieletowych, prowadzi dr Edyta Brzóska-Wójtowicz, laureatka programu L’Oréal Polska Dla Kobiet i...
Infekcje intymne – pokonaj wstyd!
Często w momencie, gdy pojawiają się problemy intymne np. grzybicza infekcja pochwy szczera rozmowa z najbliższą osobą, a także ginekologiem nie jest czymś łatwym. Czemu Polki wstydzą się rozmawiać o swojej intymności z lekarzem?...
Niezawodne sposoby na zdrowy sen
Jakość snu ma ogromny wpływ na ludzką kondycję oraz zdrowie. Co zrobić, by poprawić komfort marzeń sennych?
Czynniki wpływające na "zły sen"
Przepis na higieniczny sen? Powinniśmy spać około 7 godzin podczas doby. Niestety, według badań...
Unikasz mięsa? Uważaj na zęby!
Mięsożercy mają zdrowsze zęby?
Dlaczego wegetarianie oraz weganie mogą mieć więcej problemów z zębami? Dieta oparta na mięsie i nabiale może działać korzystniej na zdrowie jamy ustnej – ujawniają eksperci.
Naukowcy z Uniwersytetu Michigan i Newcastle...
Rak trzustki – podstępna choroba
Problem raka trzustki dotyczy coraz większej liczby Polaków. Jak wskazuje Krajowy Rejestr Nowotworów, w 2015 roku wykryto ponad 3 tys. przypadków w naszym kraju.
Palenie i niezdrowa dieta sprzyjają rakowi
Ryzyko zachorowania zwiększa niezdrowy tryb życia....
Dysfagia – czym są problemy z przełykaniem?
Dysfagia to niebezpieczne zaburzenie pojawiające się w przebiegu choroby, polegające na utrudnionym połykaniu pokarmów i płynów. Prawie u co drugiego pacjenta, który jej doświadcza (48%), występuje niedożywienie, a u 75% odwodnienie.
To ogromny problem...
Żywienie kliniczne u pacjentów onkologicznych. Poznaj Supportan Drink!
Tylko w taki sposób można przyspieszyć regenerację organizmu! Może w tym pomóc Supportan Drink.
Czym jest żywienie kliniczne?
Żywienie kliniczne stanowi bardzo istotną część w większości terapii w przypadkach pacjentów onkologicznych. Polega ono na dostarczaniu organizmowi...
Kiedy zmiana wyglądu twarzy może sygnalizować chorobę?
Po raz pierwszy akromegalię opisał w 1886 r. francuski lekarz Pierre Marie, nadając jej nazwę, która pochodzi od greckich słów „akron”, co znaczy kończyna i „megas”, czyli wielki. Nie podał on jednak przyczyny jej...
Błonnik – dla zdrowia i szczupłej sylwetki
Błonnik pokarmowy jest niezbędnym elementem zdrowej diety. To włókno roślinne bierze udział w wielu procesach w naszym organizmie, które pomagają zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę. Dlaczego warto zadbać o jego obecność w codziennym menu...
Problemy w łóżku mogą być symptomem poważnych chorób
Eksperci przypominają, że takich kłopotów nie można lekceważyć. Ważne są tu konsultacje ze specjalistami. Problemy w łóżku mogą też być znakiem problemów ze zdrowiem.
Mężczyzna, który ma cukrzycę, nadwagę, zaburzenia metaboliczne związane z wysokim cholesterolem...
Co to znaczy – natywny kolagen typu II
Kolagen jest głównym białkiem tkanki łącznej, które posiada bardzo wysoką odporność na rozciąganie. Jego pierwszorzędową strukturę tworzy od 19 do 21 aminokwasów, wśród których glicyna stanowi 1/3 ogólnej ilości. Charakterystyczna dla kolagenu jest także...
Kapusta – głowa nie taka pusta, czyli ile zdrowia jest w warzywach kapustnych
Brokuły i brukselka kontra nowotwór
Silny potencjał antynowotworowy – na tę właściwość wszystkich warzyw z rodziny kapustnych, w pierwszej kolejności wskazują naukowcy. Wszystko za sprawą zawartego w nich sulforafanu – substancji, która nie tylko zapobiega...
Ciężki czas dla alergików
W dużej części Polski uczuleni na brzozę i topolę powoli zaczynają wracać do siebie, ale właśnie rozpoczyna się najbardziej intensywny okres pylenia traw. Prawdziwa gehenna czeka w najbliższych tygodniach także osoby uczulone na pokrzywę.
Bez...