Zielona sukienka. Małgorzata Szumska

„Piękna figura cały rok – to możliwe. Wywiad z dietetyczką – Małgorzatą Różańską”

1. Coraz częściej obserwujemy modę na bycie szczupłym ale w zdrowy sposób, czy zauważa Pani jakieś zmiany w podejściu do tematu dietetyki i stylu życia?

Tak. Osoby, które trafiają do mojego gabinetu coraz częściej pytają nie tylko o to jak skutecznie schudnąć, ale przede wszystkim jak zrobić to zdrowo. Chcą tracić na wadze, i zarazem dbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Cieszy mnie fakt, że ludzie są coraz bardziej świadomi tego, jak należy racjonalnie się odżywiać.2. Kobiety odchudzają się głównie wiosną, czy takie sezonowe podchodzenie do problemu diety ma jakiś wpływ na nasz organizm?

Walka z nadwagą powinna być procesem długotrwałym. Zimą zwykle jemy więcej, a mniej się ruszamy. To wszystko wpływa na przyrost zbędnych kilogramów. Wiosenna pogoda sprzyja zaś aktywności fizycznej i zdrowszej lekkiej diecie, gdyż dostępne są świeże warzywa i owoce. Poza tym każda kobieta chce dobrze wyglądać w kostiumie kąpielowym podczas wakacji i zwykle wiosną zaczyna myśleć o zrzuceniu kilku kilogramów. Należy jednak pamiętać, że o wiele łatwiej jest utrzymać prawidłową wagę, zdrowo odżywiając się na co dzień, przez cały rok. Jeśli mamy otyłość lub dużą nadwagę i naszym celem jest widoczna poprawa wyglądu do czasu letniego urlopu to problemem należy zająć się dużo wcześniej niż z nadejściem wiosny. Ponadto wahania wagi niekorzystnie wpływają na nasz organizm, co odbija się zarówno na naszym wyglądzie, jak i ogólnym zdrowiu.3. Skoro mamy do wyboru wiele różnych form i metod diety, jak wybrać najbardziej dopasowaną do siebie?

Dietę należy dobierać zawsze indywidualnie, biorąc pod uwagę różne czynniki, m.in. BMI, wiek, stan zdrowia, styl życia, preferencje dotyczące sposobu odżywiania. Osoba aktywna fizycznie, musi pamiętać, aby dostarczać organizmowi większą ilość energii niż osoba prowadząca siedzący tryb życia. Przy dobieraniu odpowiedniej diety nie trzeba rezygnować ze wszystkich ulubionych produktów. Dieta, nawet ta odchudzająca, powinna być smaczna a jej spożywanie powinno sprawiać nam przyjemność. W zdrowym odżywianiu ważny jest odpowiedni sposób przygotowywania potraw i właściwy dobór składników, a także regularne spożywanie co najmniej 4-6 niskokalorycznych posiłków dziennie, w odstępie ok. 3 godzin. Warto też pamiętać, że zarówno dla naszego zdrowia, jak i poprawy wyglądu, większe znaczenie ma zmiana obwodu w pasie niż spadek kilogramów. Ważne jest to, aby odnotować pozytywne zmiany w obwodach pasa i bioder. Ćwiczenia w tym pomagają – są więc istotnym elementem diety.

4. Jaką rolę w procesie odchudzania odgrywają motywacja i cele? Czy istnieją skuteczne metody dzięki którym możemy cieszyć się piękną figurą cały rok?

Bez odpowiedniej motywacji i wyznaczonych celów trudno osiągnąć sukces na jakimkolwiek polu. Zrzucanie wagi jest procesem długotrwałym i należy o tym pamiętać. W osiągnięciu tego celu kluczowe znaczenie ma racjonalne odżywianie i dobranie diety zgodnie z jej zasadami. Dietę można komponować zarówno z samych produktów konwencjonalnych, jak też, jeśli np. brakuje nam czasu na przygotowanie posiłków, włączać do niej coraz popularniejsze gotowe produkty dietetyczne. Należy pamiętać, że dieta musi być odpowiednio zbilansowana, czyli dostarczać wszystkich niezbędnych dla organizmu składników. Wiele Pań, które konsultują ze mną swoją dietę, może pochwalić się zrzuceniem nawet kilkunastu lub kilkudziesięciu kilogramów. Wymaga to jednak czasu, cierpliwości i przyswojenia pewnych zasad, które pozwolą na racjonalne komponowanie posiłków. Wszystkim moim pacjentom zalecam też ruch, najlepiej taką jego formę, która sprawia przyjemność. Ważne, aby był on wykonywany regularnie. Aktywność fizyczna jest nieodzownym elementem zdrowego trybu życia. Mile zaskakuje mnie to, że wiele osób przyzwyczaja się do nowych, zdrowych nawyków i utrzymanie dobrej wagi nie jest już dla nich wyzwaniem.